Björns blogg

Söderköping utan offentlig primärvård . Blogg från Björn Grip

PICT0048Söderköping regiondrivna vårdcentral läggs ner. Beslutet togs på regionsstyrelsen igår, onsdagen den 4/11. Det kan blli ett datum som går till historien. Söderköping är den första och hittills enda kommunen i Östergötland, sannolikt också i Sverige, som inte har en offentligt driven vårdcentral. Varför är det då så viktigt med en offentlig vårdcentral? Det finns ju en privat vårdcentral, som dessutom sägs fungera utmärkt. Jo därför att befolkningens behov i kommunen blir beroende av en privat aktör som har makten att avgöra hur och om vårdcentralen ska drivas vidare. Och dessa ägarintressen styrs inte av befolkningens behov utan av lönsamhet.

Söderköping regiondrivna vårdcentral läggs ner. Beslutet togs på regionsstyrelsen igår, onsdagen den 4/11. Det kan blli ett datum som går till historien. Söderköping är den första och hittills enda kommunen i Östergötland, sannolikt också i Sverige, som inte har en offentligt driven vårdcentral. Varför är det då så viktigt med en offentlig vårdcentral? Det finns ju en privat vårdcentral, som dessutom sägs fungera utmärkt. Jo därför att befolkningens behov i kommunen blir beroende av en privat aktör som har makten att avgöra hur och om vårdcentralen ska drivas vidare. Och dessa ägarintressen styrs inte av befolkningens behov utan av lönsamhet.

Trycket på den privata vårdcentralen växer dessutom redan nu. Jag såg i kommentarfältet på NT:s facebooksida idag, att det blivit mycket svårare att få tider även på Geria, det privata alternativet, det senaste året. Hur ska det då bli när de 8 500 som idag är listade på den offentliga vårdcentralen ska söka ett alternativ? Jag antar att man inte är hellyckliga på Geria att få hela denna patientgrupp. I formell mening kan man inte säga nej till de personer som vill lista sig, fast i praktiken lär det bli förhandlingar med såväl regionen som kommunen om hur primärvårdsansvaret ska fördelas. Helt klart innebär det att man måste se till att mer än fördubbla kapaciteten. När det gäller den viktiga gruppen distriktsläkare betyder det minst fyra ytterligare läkare. Dessutom är flera av de nuvarande doktorerna seniora, det vill säga har nått 65-årsgränsen, ytterligare någon är över 60. Det finns naturligtvis en risk att det blir svårigheter att rekrytera personal och att man också på Geria får förlita sig på tillfälliga lösningar. Hur ser då ägarna på den uppkomna situationen? Ingen vet, men det finns ju alternativet att sälja vidare. Då lär det bli någon av de stora multijättarna inom vård- och omsorgssvängen, som har ekonomiska muskler, men som också har en betydligt krassare inställning när det gäller vad som är viktigt för att driva företag. Begrepp som avkastningskrav och vinstmarginaler kommer att bli viktigare än patienttrygghet och PAL = personligt ansvariga läkare.

Enligt östgötakommissionen för folkhälsa är tillgången till en väl fungerande primärvård i närområdet en av de viktigaste faktorerna för att säkerställa en god folkhälsa, inte minst för den äldre befolkningen. I motsats till hälso- och sjukvårdslandstingsrådet, Christoffer Bernsköld (s), är jag inte trygg med regionsstyrelsen beslut om att lägga ner den regiondrivna vårdcentralen. Men Bernsköld bor ju inte heller i den enda kommunen i Östergötland (och sannolikt i hela Sverige) som inte har en offentligt driven vårdcentral.

// Björn Grip

Kopiera länk