Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Mattias Ravander (S) skriver en kommentar till Blogg från Malin Östh, som skickar svar tillbaka till Mattias

V-loggaRosen__RGB_liten

Mattias Ravander on 2014-10-20 kl. 21:42

Malin. Du är välkommen att ta del av den gemensamma politiska plattformen som Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har tagit fram för den kommande mandatperioden. Den ligger på kommunens hemsida, eller på Socialdemokraternas hemsida, om du inte redan har den. Plattformen innehåller den politiken vi tillsammans vill driva, och det är den väljarna får utvärdera om fyra år – om de ska fortsätta ge oss sin röst. Jag tar gärna en debatt om de förslagen som den innehåller, med dig/er från Vänsterpartiet. För det är väl politiken vi borde debattera – inte vem som ska genomföra den? Vad i plattformen är det som Vänsterpartiet inte ställer sig bakom – det vore intressant att veta. Är det kanske avskaffande av de delade turerna, sommarjobb till alla unga eller att föra en dialog med Riksbyggen om att inte bygga Seniorboende mitt framför Birkagården som Vänsterpartiet vänder sig emot…?

 

Malin Östh 2014 10 23

Svar till Mattias Ravander

Mattias skriver i sin kommentar till mitt blogginlägg: ”för det är väl politiken vi borde debattera – inte vem som ska genomföra den?” Jag tror vi kan göra både och.

Mitt blogginlägg är inte i första hand uppbyggd kring en sakpolitisk fråga, så långt har Mattias rätt, däremot innehåller det absolut en politisk diskussion. Inlägget är en reaktion på beskedet att socialdemokraterna går ihop med moderaterna.

Även om alla låtsas som det regnar så kvarstår faktum – det finns stora skillnader mellan de här två partierna. Socialdemokraterna och moderaterna är två helt olika partier som grundar sin respektive politik på varsin värdegrund, på varsin analys. Två partier med två mycket olika ideologier.

På socialdemokraternas nationella hemsida finns ett debattinlägg skrivet av en socialdemokratisk riksdagsledamot riktat till en moderat politiker. Den moderate politikern, som uttryckt missnöje över den nya regeringens vänstersväng, kommenteras så här av den socialdemokratiska riksdagsledamoten:

”En socialdemokratisk regering har för avsikt att bedriva en socialdemokratisk politik, detta blir en ordentlig vänstersväng med tanke på att vi haft en högerregering i åtta år. Det är stora ideologiska skillnader mellan oss (socialdemokraterna och moderaterna) och vi kommer sannolikt aldrig enas om vad som är rätt prioriteringar i praktiken.”

I rapporten ”Klyftorna delar Sverige” som också ligger på socialdemokraternas hemsida beskrivs konsekvenserna av det åttaåriga borgerliga styret – ökade klyftor, ökad ojämlikhet. I rapporten kommenterar man den bakomliggande borgerliga ideologin med orden:

”Moderaternas svar på varje samhällsproblem – att sänka skatten och privatisera – fungerar inte.”

I socialdemokraternas valmanifest, från årets val, står, i direkt polemik med moderaterna:

”Moderaterna vill fortsätta i fyra år till med samma skattesänkningar och privatiseringar, trots att det inte fungerat hittills. Vi vill istället se förändring.”

Det finns alltså skillnader mellan de här två partierna, det är jag inte ensam om att tycka, den bilden delas helt uppenbart av socialdemokratin.

Dessa skillnader omöjliggör samarbete på riksplanet, där hade det varit omöjligt för socialdemokraterna och moderaterna att gå ihop. Varför går det då på kommunplanet?

På kommunplanet betonas ofta pragmatik. Det är inte ovanligt med en bild av kommunpolitiken där kommunen utmålas som det lilla sammanhanget där det i huvudsak beslutas kring frågor som är praktiska, inte ideologiska. Enligt den logiken är kommunpolitiken inte särskilt politisk och partipolitiken – mindre viktig.

Det här stämmer dock inte, det finns mängder av möjligheter att bedriva politik i en kommun.

Möjligheten att faktiskt bedriva politik är det som gör det viktigt att fortsätta värna politiken. Det är därför vi föredrar politiken framför expert- eller tjänstemannastyre – och det är därför det även fortsättningsvis är viktigt att betona partipolitik och skillnaderna mellan partierna.