Vänsterpartiet Söderköping

Ang. NT:s artikel om bygglovet på Norra Finnö i Söderköpings skärgård den 28 mars, samt Ansvaret finns hos kommunstyrelsen. NT-debatt lördag den 29 mars 2014

20100806 006Ärendet behandlades i bygg och miljönämnden i januari i år. En fastighetsägare på Norra Finnö ville bygga till 34 % på sin fastighet. Tjänstemännen föreslog avslag enligt plan- och och bygglagen, men utan motivering beslöts att tillbyggnaden skulle få byggas. Och tjänstemännen fick i uppdrag att hitta på en ny motivering.

Ärendet behandlades i bygg och miljönämnden i januari i år. En fastighetsägare på Norra Finnö ville bygga till 34 % på sin fastighet. Tjänstemännen föreslog avslag enligt plan- och och bygglagen, men utan motivering beslöts att tillbyggnaden skulle få byggas. Och tjänstemännen fick i uppdrag att hitta på en ny motivering.

I februari säger chefen på samhällsbyggnadskontoret upp sig, sedan han erbjudits en annan tjänst i en ny organisation, som inte fanns utan som hittades på just då han meddelat att han sagt upp sig. Dessutom tackade han nej till tjänsten.

I samma veva säger en byggnadsinspektör  och kort därefter stadsarkitekten, som bara arbetat ett år, upp sig.

Kan man låta bli att tro på ett samband?  Inte om man som jag suttit i nämnden nästan en period och sett att  högerkantringen av nämnden tilltagit med den nya ordföranden. Utbyggnaden på Finnö är bara ett exempel på att politikerna i alliansen, ser mellan fingrarna beroende på vem det är som söker bygglov. – Det finns fler ärenden om någon journalist skulle vilja göra sig besväret att gräva.

Men Finnöärendet ligger nära i tiden och sammanfaller, som sagt, med samhällsbyggnadskontorets avlövning. Varför tre personer slutar med ganska kort mellanrum kan naturligtvis bara de själva svara på. Men att den politiska styrningen och förmenta hänsynen till chefer i näringslivet sätts över plan- och bygglagen, måste vara svårsmält för kunniga tjänstemän som i sitt arbete försöker behandla alla sökande medborgare lika. Det är i det närmaste nästan ett kränkande av deras profession.

Bygg och miljönämnden är en lagreglerad nämnd. Söderköpings kommun har, eller rättare sagt hade, kunniga, engagerade tjänstemän, som dessutom pressades mycket hårt av många uppgifter. Bygg- och miljökontoret har en längre tid saknat folk. Med denna politiska affär har det, milt uttryckt inte blivit bättre.

I Finnöärendet kom Lars Regnader (m) med motförslaget  och den motivering han hade på nämndsammanträdet var att han kände vederbörande och att han gott kunde få bygga till. Han sade också att om vi vill att folk ska flytta hit måste vi vara lite flexibla. I artikeln säger han även att det står i moderaternas handlingsprogram att man vill utveckla skärgården.

Dessutom säger han: Vad ska vi ha nämnden till om det är tjänstemän som bestämmer.

Lars Regnander, ledamot i Bygg- och miljönämnden, vet inte varför kommunen använder sig av tjänstemän. Detta tycker jag egentligen talar för sig själv. Tjänstemännen ska bland annat se tilI att lagen följs. I en lagreglerad nämnd är utrymmet för politik begränsat och dispenser från lagen behöver ges tydliga motiveringar. Regnanders hänvisning till moderaternas handlingsprogram är knappast en motivering för att ge dispens.

Ordförande Yvonne Persson vill inte uttala sig i enskilt ärende. Däremot påstod hon på det senaste fullmäktigemötet, att jag skulle glida på sanningen när jag i fullmäktige drog en kortversion av detta ärende.

Sanningen är precis som det står i NT-artikeln den 27 mars: Regnanders första förslag om återremittering föll. Hans andra om att bevilja sökanden bygglov utan motivering klubbades sedan så snabbt att oppositionen inte ens hann med att ropa votering. Sannolikt väntade man på en motivering, men det kom ett klubbslag istället. Och voteringen fick göras efter det att klubban fallit. Men om detta står ingenting i protokollet, som ordförande hänvisade till.

Marja Bergström . (V) ersättare i Bygg och Miljönämnd

Samt…………………..

Angående Ansvaret finns hos kommunstyrelsen.  NT-debatt lördag den 29 mars 2014

Svar till undertecknarna av artikeln Magnus Berge(c), Yvonne Persson (m), Inga-Lill Östlund (fp) och Anders Eksmo (kds).

Jo, det politiska ansvaret ligger hos kommunstyrelsen, det inser vi också. Likaså att hantera och ta initiativ kring  enskilda organisations- och personalärenden är delegerat till kommunchefen.

Det var också därför vi i en av våra tre frågor till Magnus Berge undrade varför Yvonne Persson, bygg- och miljönämndens ganska nya ordförande, var med kommunchefen och uttalade sig då personalen informerades om att förvaltningschefen på samhällsbyggnadskontoret ”sagt upp sig” och fått 20 månaders lön.

Trots det långa artikelsvaret på våra tre frågor återstår frågor. Varför var Yvonne Persson inblandad i detta och varför beviljades förvaltningschefen 20 månadslöner om han ”sagt upp sig”. Får stadsarkitekten  och byggnadsinspektören, som också sagt upp sig själva, ersättning?

Ett klantigt skött personalärende har nu resulterat i att hela samhällsbyggnadskontoret sannolikt ärt slagit i spillror för lång tid framöver.

Marja Bergström och Björn Grip, V, Söderköping

Kopiera länk