Hur står det till med äldrevården i Söderköping egentligen ? Blogg/Björn Grip
Häromsistens på fullmäktige pratades det en del om äldreomsorgen.
Det var påkallat eftersom Caremaskandalen nyligen hade briserat. Socialnämndens ordförande Ingalill Östlund försäkrade emellertid att hon kunde gå i god för äldreboende och hemtjänst i vår kommun.
Månntro det tänkte jag, eftersom jag dagen innan hade hört en av partikamraterna prata om en av sina huvudmän. Min kamrat är nämligen ”god man” för en person i min ålder, men tyvärr dement och märkt av livet. Varje gång som hon besöker honom i hans vårdboende, konstaterar hon att det inte är städat, att han har problem med att sköta hygien, inget är handlat etc.etc. När hon som god man påtalar detta är det ett ständigt ”krig”, där vårdpersonalen försöker hävda att hon i rollen som god man har ansvaret för hans skötsel.
Detta är naturligtvis en total missuppfattning av uppdraget. En god man ska påtala missförhållanden för ansvariga myndigheter och försöka få till stånd en rättelse. Exakt hur långt, och vilka rättsliga åtgärder man kan vidta är för mig oklart. Uppenbart är att utsatta människor i vårt samhälle, även här i Söderköping, inte får den vård och det stöd i boendet som man behöver.
Jag tror att det är dags att undersöka situationen lite mera noggrant. Vi vet att den röd-gröna oppositionen i riksdagen har drivit att man ska ha en mininivå när det gäller personalbemanning, ungefär som man förr hade så kallade ”delningstal” i skolan, det vill säga lärartätheten var fixerad av statliga myndigheter.
Egentligen är jag inte förtjust i tanken, jag tror nämligen på det kommunala självstyret. Men då måste vi också som förtroendevalda vara aktiva och pressa på så att det görs relevanta uppföljningar på våra äldreboenden och kanske även i förhållande till hemtjänsten.
Frågan återkommer, och Ingalill Östlund kan förvänta sig och förbereda sig på att vänsterpartiet kommer att ta politiska initiativ i den här frågan.
Björn Grip (v)