Björns blogg

Juholts avgång en tidsfråga ?

Läget för Håkan Juholt är pressat.

Läget för Håkan Juholt är pressat.

Det är troligt att han är förbrukad som socialdemokratisk partiordförande och oppositionsledare.

Hans undanflykter och försök att få full ersättning för sin ”kulbos” lägenhet, trots att riksdagskontorets tjänstemän tagit upp frågan med honom gör att han förmodligen inte kan sitta kvar.

Trist för Juholt, än tristare för socialdemokratin. Att komma igen och gå igenom ett nytt
partiledarval leder till att det kommer att saknas en ledare för det största oppositionspartiet.

Det är beklagligt.

Den borgerliga alliansens företrädare kunde knappast hålla tillbaks sin skadeglädje i den debatt mellan partiledarna, där såväl Juholt som Ohly saknades. Det var ytterligare ett misstag av Juholt (likaväl som av Ohly), och ett bevis på bristande känsla för vad den politiskt
intresserade allmänheten förväntar sig. En sandlådedebatt kring vem som står bredvid vem uppskattas knappast av några andra än möjligen de mest lojala partigängarna.

Om Juholt, mot förmodan lyckas hålla sig kvar som partiledare lär han få svårt att tvätta bort stämpeln som en opålitlig fifflare. Oavsett vad som är sant eller övertolkning av den faktiska situationen kring bidraget till lägenhetshyran, lär Juholt bli en kvarnsten för socialdemokratin.

Det är en prekär situation för Juholt, socialdemokratin och också för oppositionen i sin helhet på kort sikt. För vänsterpartiet öppnar sig stora möjligheter att göra verkliga inbrytningar inom socialdemokratin. Det gäller dock att
kongressen blir en framgång, med en väl övervägd politisk linje och ett partiledarval som inte leder till uppslitande strider. Vi har goda partiledarkandidater och kan dessa hålla ihop och alla finnas med i gruppledningen även efter kongressen finns det goda förutsättningar för att vårt parti, vänsterpartiet, kan bli en raket i nästa partiledarval.

Söderköping
den 11 oktober 2011

Björn Grip

Kopiera länk