Bostadspolitisk debatt i Söderköping
Trots att alla säger sig vilja se till att det byggs mer – också hyreslägenheter – finns det tydliga rågångar mellan partierna i synen på bostadspolitiken i kommunen.
Det förklarar också varför resultatet varit så magert när det gäller byggande av hyreslägenheter under den gångna mandatperioden. 16 hyreslägenheter har byggts sen 1993, vilket naturligtvis utgjort en broms på befolkningstillväxten.
I går lördag, blev det en improviserad debatt och utfrågning mellan partierna i Söderköping kring bostadspolitiken. Hyresgästföreningen fanns i staden och hade haft kontakter med Mattias Ravander, s, och Torbjörn Lord, m, som lovat att kommentera bostadssituationen i kommunen. Nu dök aldrig Lord upp, kanske lika bra det. Alla partier befann sig emellertid på stan, och efterhand som utfrågningen av Mattias och mig började dök de andra partierna upp.
Säkrast och mest slagkraftigt av den styrande alliansens företrädare var nog Ingalill Östlund, folkpartiets företrädare, kommunfullmäktigeordförande tillika betitlad borgmästare. Hon kan frågorna, pratar högt och tydligt och är rapp i repliken. Hon liksom de andra företrädarna inom den borgerliga alliansen har uppfattningen att kommunens bostadsbolag kan få vara byggherre om inte de privata bostadsbolagen bedömer lönsamheten tillräcklig eller risken för stor. Det hävdar jag är en anledning till fördröjningen av byggandet. Genom att inte förrän under bostadsbristens galge ge Ramunderstaden ett uppdrag att bygga höll även denna sista fyraårsperiod på att bli ytterligare en period utan nybyggnation med hyresrätt.
Det visade sig också att det finns en spricka inom den styrande alliansen. Moderaternas företrädare, Ingemar Andersson, ordförande i bygg- och miljönämnden, ansåg att det är principiellt tveksamt att Ramunderstaden ska vara byggherre. Han vill definitivt inte heller att kommunen ska bidra med rimliga överenskommelser när det gäller mark till byggande. Det måste bygga på marknadsbedömningar var hans övertygelse. Med den uppfattningen hos byggnadsnämndens ordförande är det förståeligt att det inte händer så mycket. De andra partiföreträdarna – Kd:s Eksmo och Ingalill Östlund från folkpartiet – hade en något annan uppfattning och visade en lite öppnare attityd till Ramunderstaden.
En ytterligare anledning till bristen på nybyggnation med hyresrätt är att de borgerliga företrädarna är oroliga för att hyresboende kan föra med sig att sociala problem. Det är naturligtvis till stor del en fördom. Samtidigt visar det att den styrande majoriteten mer eller mindre medvetet vill undvika att invandrare, människor med försörjningsstöd eller i knappa ekonomiska omständigheter flyttar till Söderköping. I synnerhet inte till de ”fina” centrala delarna.
Så ser det ut när det vackra talets dimridåer blåser bort i en rapp utfrågning och debatt! Ett stort tack till hyresgästföreningen som äntligen såg till att det blev en debatt med alla partiernas företrädare!
Söderköping, den 5 september 2010
Björn Grip