Moderaternas kommunalrådskandidat utklassad

 

Torbjörn Lord, moderaternas kommunalrådskandidat, blev utklassad i den första valduellen.

 

Hans svar vittnade om okunnighet och svaren var svävande. En del kommentarer var dessutom motsägelsefulla. Det räcker inte med att vara en ”hygglig prick” om man ska ha det yttersta ansvaret för kommunens utveckling. 

Torbjörn Lord debatterade med socialdemokraternas första namn Mattias Ravander häromkvällen kring vård, skola och omsorg i Söderköping. Ett exempel på den inkonsekventa hållning som Lord intog när det gäller nattöppen barnomsorg. Lord var positiv till detta, men samtidigt otydlig när det gällde hur detta ska finansieras.
Samma sak gällde synen på rätten till heltid. Moderaten var i princip positiv, men ”får man för mycket halvtider som man inte kan göra till heltider får man kanske för mycket personal” var hans brasklapp.

Direkt pinsamt blev det när diskussionen kom in på finansieringsfrågor. Med god vilja kan man möjligen säga att Lord med sitt resonemang om ”direkt och indirekt nytta för användarna” menade att det är viktigt att se över hur verksamheterna kan effektiviseras. Bortsett från fikonspråket fanns det emellertid en inkonsekvens när moderaten inte ville kännas vid att hans resonemang innebär att personal blir överflödig. På frågor om t ex elevvårdande personal, eller kanslister är ” personal som endast skapar indirekt nytta” försäkrade Lord att det inte var så han menade. Det är absolut inte fråga om att behöva säga upp personal, försäkrade han. Samtidigt framskymtade i hans resonemang att de ekonomiska underskott som finns i de olika förvaltningarnas verksamheter inte kan påräkna mer resurser.

Detta resonemang stod i klar motsättning till Mattias Ravanders svar, som tydligt kunde ange att det röd-gröna alternativet som presenterades vid budgetfullmäktige i juni, har en finansiering som håller.

Sammantaget visade duellen att moderaterna har en dåligt påläst kommunalrådskandidat, som är oerfaren och grund i sin ideologiska argument.

Söderköping 2010-09-01

Björn Grip

Kopiera länk