Hur utvecklar vi Söderköpings näringsliv?

Med exempel från Hultsfred blev den i rubriken formulerade frågan föremål för intressanta inledningar och en livlig diskussion på ”Söderköpings pensionat och konferens i kväll, onsdagen den 14 oktober.

Kanske intressantast var Lennart Beijer, vänsterpartiets starke man i kommunen, som berättade om framväxten och utvecklingen av Hultsfredsfestivalen.

Hultsfred, en kommun i Smålands inland av Söderköpings storlek, präglad av trä- och byggvaru-industri har sedan 1980-talet radikalt ändrat ansikte.

Det som Hultsfred idag förknippas med är Hultsfredsfestivalen. 97 procent av svenska folket känner till Hultsfred genom dess festival.

Ett gäng entusiastiska ungdomar startade en fredsfestival på 70-talet, som blev rockfestival och så småningom ett evenemang som genererat hundratals jobb, avknoppade företag, ett högskolecampus med 320 studieplatser, en förnämlig kulturskola, en modern och upprustad folkpark med mera.

Lennart betonade vikten av samarbetet mellan de entreprenörer som satte igång evenemanget och kommunpolitiken. Men också hur de vinster som festivalerna genererat har plöjts tillbaka i utvecklandet av nya verksamheter i kommunen. Vidare att det skapats mycket försäljning av varor och tjänster på orten genom festivalen.

Det intressanta är att det varit vänstern och socialdemokratin som försvarat och stött entreprenörerna när den har ifrågasatts och också vid några tillfällen har behövt använda förlustgarantier från kommunen för att överleva. Den borgerliga oppositionen har varit kritiska till verksamheten, och inte betraktat det som seriös verksamhet och riktiga jobb. Efterhand har dock kritiken tystnat.

Vad har då Söderköping att lära av detta exempel? Även vår stad är i allt större utsträckning beroende av turism och evenemang.

Jag tycker att vår kommun har utvecklat sin turism klokt under de senaste 5-6 åren, och även försökt att bygga bryggor mellan kommersiella verksamheter och kulturaktiviteter. Inte minst medeltidsfestivalen för några veckor sedan är ett utmärkt exempel på detta.

Det stöd som kommunen ger till olika eldsjälar är ekonomiskt litet, men mycket tack vare en idérik och klok kultursekreterare, Barbro Mellqvist, har ändå en hel del spännande kulturevenemang kunnat genomföras.

Detta drar folk till Söderköping, vilket i sin tur innebär fler camping- och hotellnätter, fler folk på stans restauranger, fler som shoppar på stan, etc.

Denna turistiska verksamhet kan dock utvecklas ytterligare och generera mer sysselsättning med ett starkare politiskt stöd.

Varför inte dra in Turismakademin vid Nyströmska skolan i större utsträckning när det gäller att utveckla idéer för att förlänga evenemangssäsongen!

Utöver Lennart Beijers berättelse om Hultsfredsfestivalens framväxt fanns även Kira Berg – kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred – med som inledare.

Hon lyfte fram vikten av lättillgänglighet och bra bemötande i kontakten med såväl företagare som allmänhet.

Jag fäste mig särskilt vid hur tjänstemän i kommunen hade ett tydligt uppdrag att fungera som "näringslivslotsar", där företagen har endast ett telefonnummer att ringa till.

Sedan slussas man rätt och samarbetet mellan näringslivslotsarna var så uppbyggt att man såg till att slussa kontakten rätt och utan att den enskilde företagaren skulle behöva leta sig fram till rätt instans.

Vid pennan / Björn Grip

 

Kopiera länk