Vänsterpartiet Söderköping

Förra veckan kom beskedet att Söderköpings kommun inför anställnings- och inköpsstopp.

Söderköpings kommun är inte den enda kommun som känner sig tvingad att skära ner just nu.
I finanskrisens spår riskerar tiotusentals kommunanställda att förlora jobben.

Om de tvingas ut i arbetslöshet så är det en trippel tragedi. Dels slås självklart människors privatekonomi sönder. Dels används samhällets pengar till a-kassa istället för att användas till löner åt välbehövd personal inom kommunen.

Och sist, men inte minst, raseras allas vår gemensamma välfärd.

De anställda i Söderköpings kommun vars jobb nu befinner sig i riskzonen är ju nämligen samma personer som utgör ryggraden i vår välfärd – förskollärare, fritidspedagoger, lärare, undersköterskor.

Det är människor, främst kvinnor, som på olika sätt ser till att våra barn får leka och lära, våra långtidssjuka får en andra chans och våra gamla har någon att prata med.

 Vi måste vända det här. Det går! Sverige har gott om pengar i ladorna, långt mer än de flesta andra västländer.

Vi kan ta oss igenom även en längre svacka utan att behöva säga upp folk i välfärden. Men då måste regeringen ta sitt ansvar och ge Söderköping och andra kommuner del av de pengar som sparats i goda tider för att användas nu när tiderna är dåliga.

Men regeringen vägrar. Inte bara vägrar man att gå in med extra stödpengar, man har dessutom beslutat att frysa det ordinarie statsbidraget på 2008 års nivå och ger därmed MINDRE pengar till kommunerna, när det behövs MER.

Regeringen sitter helt enkelt med armarna i kors medan den finansiella orkanen hotar att riva sönder daghem, skolor och sjukhus.

Inför valet 2006 sade Moderaterna att de nu var Nya, och inte längre ville skära ner på välfärden. Nu ser vi de gamla Bo Lundgren-moderaterna komma tillbaka. De låter helt enkelt den ekonomiska krisen göra de nedskärningar i kommunerna de alltid velat göra själva, men inte vågat på grund av svenska folkets starka stöd för det gemensamma.

Vi uppmanar nu kommunledningen i Söderköping att inte acceptera anställningsstopp/frysta löner/vikariestopp/varsel/uppsägningar som enda väg ut ur krisen. Vi ber kommunalråden Magnus Berge (c), Andres Eksmo (kd) och Andres Senestad (m) att fråga regeringen varför man fryst statsbidraget nu när pengarna behövs som bäst.

Och varför regeringen så kategoriskt avvisar den rödgröna alliansens förslag om tio extra miljarder till Sveriges kommuner, pengar som Söderköping mer än väl skulle behöva just nu

Kopiera länk