Eftertankens kranka blekhet … Blogg från Björn Grip
Tuula Ravander är en klok och sympatisk politisk företrädare för socialdemokraterna. Häromdagen blev hon intervjuad om sin tidigare roll som socialnämndens ordförande. Särskilt lyftes frågan om de så kallade hälsoscheman som är på väg att införas av ledningen för hemtjänstpersonalen i kommunen.
– Vi skulle aldrig ha kallat det för hälsosamma scheman, säger hon i tidningsartikeln. Det handlar ju om effektiviseringar i syfte att spara pengar.
Ibland blir det fel, och det är bra att man kan erkänna det. Tuula säger också i artikeln att man som politiker inte kan gå in och lägga sig i sådant som schemaläggning. Det är emellertid bara delvis sant.
Vänsterpartiet lämnade för ett år sedan en motion om Hälsosamma scheman som behandlades på fullmäktige i våras. I motionen beskrevs en modell som använts på andra håll, den så kallade tre-tre-modellen, och som i korthet innebär att man arbetar tre dagar och sedan har ledigt tre dagar. Detta för att få tillräckligt med tid för återhämtning. Modellen innebär också en veckoarbetstid på 32 timmar, det vill säga en ordentlig arbetstidsförkortning. Motionen bifölls i fullmäktige.
Döm därför om vi inledningsvis blev förvånade när införandet av hälsosamma scheman väckte kraftiga protester. Vi trodde ju att det var vår motion som nu skulle förverkligas. Det visade sig nu inte alls vara fallet, tvärtom har det nya schemaförslaget från hemtjänstledningen inneburit ytterligare nattpass och krav på större flexibilitet. Det vill säga ett förslag som precis som Tuula säger syftar till effektiviseringar och besparingar.
Det är svårt och en politisk konst att föra en konstruktiv dialog med chefer och ledande tjänstemän. Det är inte rimligt att gå in och detaljstyra verksamhet. Då kan en organisation bli begränsad och det blir brist på initiativ. Det professionella ledarskapet måste ha ett utrymme att utforma hur saker och ting ska genomföras. Däremot behöver politiska beslut leda till tydliga direktiv som inte kan missförstås.
Här fanns det en motion som var tydlig i sina krav på arbetstidsförkortning och dessutom innehöll exemplifieringar kring upplägget. Ett upplägg som visat sig leda till mindre sjukskrivningar och nöjdare personal på andra arbetsplatser. När man som ordförande i en socialnämnd då ska få motionen implementerad har man ett starkt mandat i form av ett fullmäktigebeslut. Direktiven borde uppenbarligen varit tydligare. Och om det nu inte blev tydliga direktiv är det definitivt rimligt att markera när man blir uppmärksam på att intentionerna inte följts.
Nu har Tuula lämnat ordförandeskapet i socialnämnden och hon har erkänt sina tillkortakommanden. Vi får se på nästa veckas fullmäktigesammanträde vem det blir som tar över. Oavsett vem det blir hoppas jag att man tar tillbaka schemaförslaget som väckt ont blod och som riskerar att leda till fler avhopp av duktig och erfaren personal. Det finns som sagt dessutom en motion från vänsterpartiet om försöksverksamhet med kortare arbetstid som i full enighet har bifallits av fullmäktige. Den bör tas upp nu, intentionerna bör konkretiseras och förhandlas med facket. Jag är övertygad om att det skulle lösa upp mycket missnöje och därmed kunna underlätta möjligheterna att behålla personalen. Och kommunen skulle bli mera attraktiv som arbetsgivare.
Björn Grip, vänsterpartiet