Häromdagen bloggade jag om Söderköpings vårdcentral. Jag påstod att regionstyrelsen tagit beslutet att lägga ner vårdcentralen. Så är inte fallet, ännu! Efter mycket efterforskning har jag förstått att det beslut som fattats är att Närsjukvårdsdirektören Monika Hagman, med godkännande av regionrådet Bernsköld, har tagit beslutet att ge primärvårdschefen Margareta Swartz i uppdrag att förbereda för avveckling av Söderköpings vårdcentral. Hängde ni med? Det innebär att man ska ta fram ett underlag för mbl-förhandling, förhandla med facken, och sedan ska ett förslag presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden och sannolikt också regionstyrelsen. Det är tveksamt om de folkvalda i regionfullmäktige får nån chans överhuvudtaget att yttra sig i frågan. Det beror nog på om det är någon som tar initiativet och väcker en interpellation. Jag måste säga att jag tycker det är svagt av den styrande majoriteten att på detta sätt försöka mörka en avveckling. Personalen fick informationen 10 minuter innan pressmeddelandet gick ut från regionens kommunikationsavdelning. Och det hade förmodligen inte blivit offentligt överhuvudtaget om inte Malin Östh (v)- ledamot i regionsstyrelsen hade ställt en fråga, som tvingade fram en redogörelse.
Dessutom har nuvarande vårdcentralschef inte fått mer än några få månader på sig att vända en negativ utveckling. Är det att erbjuda vettiga möjligheter att förändra en svår situation?
Risken är stor att Söderköpings 8 500 personer som listat sig vid vårdcentralen får se sig om efter ett alternativ. Alldeles enkelt lär det inte bli för det privata alternativet, förlåt monopolet, att svälja hela ”patientstocken” – något som även andades i intervjun häromdagen med Sakarias Mårdh, VD för ägarföretaget A&O. – Alla kommer inte att lista sig hos oss, säger han och tror att mellan 60-80 % byter till Geria. Det skulle alltså innebära att mellan 5 100 och 6 800 patienter skulle lista sig och byta till hans företag, där han redan har ca 5000 patienter. Alltså mer än en fördubbling är det frågan om. En tuff utmaning, skulle jag vilja säga även om avvecklingen av den regiondrivna vårdcentralen skulle dra ut på tiden.
Oavsett är detta illavarslande. Regionen avhänder sig makten att åtminstone ha en möjlighet att parera en plötslig avveckling av det privata alternativet. Du målar fan på väggen, säger kanske någon läsare. Till den läsaren vill jag säga; glöm inte att det kom som en blixt från en klar himmel när Kunskapsskolan i Jönköping ställde gymnasieelever och kommunen inför fullbordat faktum för något år sedan och eleverna riskerade att bli utan betyg. Hur den situationen löste sig har inte relaterats i media som jag normalt läser, men bara oron och de ansträngningar och resurser som kommunen måste ha plockat fram visar ju att här finns ett problem.
// Björn Grip