Politiker oense om vårbudget.. Blogg från Björn Grip
Politiker oense om vårbudget, är huvudrubriken på Folkbladets tidning idag 16 april. Nå, det är väl inget konstigt med det, var min första reaktion. Majoritet och opposition brukar ju vara oense inte minst om budget, skatter och fördelningspolitik. Så är det normalt, men med tanke på alla oheliga allianser lokalt i politiken runt om i Östergötland så är det naturligtvis ändå ett intressant konstaterande att lokala politiker som ingår i samma majoritet är kraftigt oense i sina kommentarer. Vad säger då ledande politiker i Söderköping?
Yvonne Persson, moderaterna, har inte hunnit sätta sig in i alla detaljer säger hon (vem har det? i detta omfattande aktstycke som budgeten brukar vara), men lämnar ändå vissa kommentarer: Hon är kluven till höjning av vissa skatter, det gäller bensinskatten och dess konsekvenser för landsbygden, och kritisk till begränsningarna av Rut- och Rot-avdragen. Hon följer således lojalt den kritik som borgerligheten på riksplanet för fram.
Mattias Ravander, socialdemokraterna, tror att vårbudgeten kommer att påverka Söderköping positivt. Han tycker det är bra med satsningarna på skolan och äldreomsorgen, vilket han tror kommer att underlätta rekrytering och bemanning inom dessa områden. Beträffande landsbygden och höjd bensinskatt menar han att höjd bensinskatt kompenseras av satsning på bredbandutbyggnad. Hans kommentarer innebär att han är lojal till regeringens budgetförslag.
Det intressanta med dessa relativt motsatta kommentarer är att de kommer från de ledande företrädarna i kommunens politiska majoritet. Medan Yvonne Persson (m), är negativ och kritisk, är Mattias Ravander (s), positiv i sin kommentar.
Det man undrar är då om det går att ”regera” lokalt när man gör så olika bedömningar av regeringens satsningar, som ju i hög grad berör välfärden, som är kommunernas primära ansvar i praktiken när det gäller styrning och prioriteringar.
En del kommer att säga, att det som händer i riksdagen och rikspolitiken är en sak för sig som vi inte berörs särskilt mycket av här i Söderköping. Frågan är om det är hållbart i längden? Eller får det konsekvenser på sikt när det gäller att hålla ihop politiken lokalt?
Min gissning är trots allt, att moderaterna kritiserar men accepterar socialdemokratiskt ”slöseri” på riksplanet, så länge man slipper att vara med om skattehöjningar lokalt. Det blir en ganska bekväm sits så länge den varar. Annat blir det om plötsligt ”bubblan” spricker och lågkonjunktur övergår i en dramatisk nedgång i ekonomin och därmed höjd arbetslöshet!
Personligen tror jag att spänningarna snarare kommer inom området stadsplanering och upphandlingspolicy. Hur fria tyglar ska politiken ge till marknadens aktörer när det gäller byggande. Här finns ett klassiskt konflliktämne där vänster och höger brukar ha olika uppfattningar. Sossarna, centern, miljöpartiet och vänstern brukar ju försöka skapa ett regelverk som värnar viktiga värden och fördelningsmässigt utsatta grupper. Men socialdemokraterna och miljöpartiet har kanske accepterat detta ”våroffer” förra våren i förhandlingarna med moderaterna och släppt tyglarna när det gäller stadsplanering? Detta mot att man får ansvar för andra områden i kommunpolitiken. Det ger anledning till oro för miljö- och kulturvänner!