Med Aleris fortsätter jakten på vinster… Insändare i NT 7/10 av Inga-Carin Landerö/distr.läkare (V) Per Gawelund/sjuksköterska (V)

PICT0047Själva idén med välfärden är att den ska vara rättvis och solidarisk.

Själva idén med välfärden är att den ska vara rättvis och solidarisk.

I Östergötland har alliansen och Vrinnevilistan sålt ut stora delar av vår sjukvård till vinstdrivna bolag. Olika vårdkoncerner har varje år plockat ut enorma vinster på skattepengar avsedda för sjuka, äldre och barn i behov av omsorg.

I dag kan vårdbolaget Aleris koras till den stora vinnaren. Aleris äger en stor del av Lasarettet i Motala samt vårdcentralerna i Kneippen, Skarptorp, Vilbergen och Östertull i Norrköping. Aleris skapades 2005 av riskkapitalbolaget EQT och är en av de största vårdbolagen i Sverige.

Aleris såldes 2010 till Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Vinsten vid försäljningen var ungefär en miljard kronor. Investor har inte som främsta mål att ge god vård och värdig omsorg. Anledningen till varför Wallenberg köpte Aleris var att få maximal vinst. Vad händer när vinstjakten styr i välfärden i stället för omtanke och människors behov?

Flera chefer i olika vårdbolagskoncerner har vittnat om att de fått order att spara pengar genom att hålla nere löner och bemanning. Genomförda sparpaket har belönats med bonus till cheferna. Anhöriga har vittnat om flera fall av grov vanvård.

För några år sedan avslöjades att Aleris använder tilldelade skattepengar mer till vinster än vad de satsar på vårdpersonal. För varje hundralapp Aleris får av skattemedel försvinner 40 kronor i vinst medan endast 39 kronor går till personalkostnader (Arbetaren 17/11 2011).

Aleris, liksom många av de andra vårdbolagen, använder sig dessutom av tvivelaktig bokföring för att smita från bolagsskatten. Utöver vinstutdelningar har Aleris de senaste åren gett rejäla lönelyft och arvoden på mångmiljonbelopp till chefer och styrelseledamöter i koncernen (Veteranen 19/5 2014).

I Jönköpings län stängde nyligen fyra privata vårdcentaler med omedelbar verkan efter att vårdbolaget begärts i konkurs. Över en natt drabbades över 6 000 patienter och deras anhöriga. Vårdbolaget informerade inte ens landstinget innan konkursen offentliggjordes.

Så här kan inte vård och omsorg organiseras. Välfärden är ingen vara eller tjänst vilken som helst; det handlar om demokrati och grundläggande behov. Själva idén med välfärden är att den ska vara rättvis och solidarisk. Det är behovet hos den enskilde som ska styra vart skattepengarna hamnar.

Vänsterpartiet driver idogt vidare kravet om att stoppa girigheten i skola, vård och omsorg. Vi vill skapa en välfärd att lita på. Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på att stoppa vinstjakten i välfärden. Nu är valet över och det är upp till bevis. Att hålla detta löfte blir lättare i samarbete med Vänsterpartiet.


Inga-Carin Landerö (V) distriktsläkare       Per Gawelund (V) sjuksköterska

 

Kopiera länk