En köttfri dag i veckan.. Blogg från Malin Östh
Den storskaliga köttproduktionen är en mycket stor belastning för klimatet och miljön. Uppfödningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det motsvarar trafikens utsläpp globalt. För att minska vår klimatpåverkan måste vi minska vår köttkonsumtion.
Miljö
Köttproduktion är energikrävande och förbrukar stora mängder vatten och fossila bränslen, det är också en produktion som kräver mycket mark. Det är inte bara den mark som djuren betar på (om de får gå ut) som tas i anspråk utan framför allt används mark till odling av djurfoder. Hela 70 % av åkerarealen används idag till odling av djurfoder. Regnskog i Amazonas skövlas också för att bereda väg för gigantiska monokulturer där man odlar soja som sedan används som foder. Sverige importerar i nuläget cirka 385 000 ton soja per år. (Källa: Naturskyddsföreningen)
Om vi menar allvar med ambitionen att bekämpa världssvälten och vill hitta en livsmedelsproduktion som är hållbar måste vi minska köttproduktionen för att istället odla grönsaker, som människan kan äta direkt, på en större del av den värdefulla åkermarken.
Klimat
Köttproduktion kan ge upp till 100 gånger högre utsläpp av växthusgaser jämfört med odling av grönsaker, bönor och linser. Idisslande djur avger metangas när de bryter ned det de äter. Metan är en oerhört potent växthusgas, 23 gånger starkare än koldioxid. Med den storskaliga köttproduktion vi har idag blir mängden djur ett problem. FN: s miljöprogram UNEP skriver i sin senaste rapport att vi omgående måste minska vår köttkonsumtion för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.
Hälsa
I Sverige konsumerar vi 86 kg kött per person och år. Det är en ökning med hela 50 procent de senaste 20 åren.(Källa: Naturskyddsföreningen) Enligt Elinor Hallström, doktorand vid Lunds Tekniska Högskola så äter medelsvensken 30 % mer kött än vad som rekommenderas. Ur hälsosynpunkt finns det inga skäl att äta så mycket kött som vi gör idag, tvärtom är det bra att dra ner på kött och charkprodukter, det kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Att istället lägga mer grönsaker på tallriken kan motverka vällevnadssjukdomar som fetma och hjärt-, kärlsjukdomar. ( Källa: Livsmedelsverket)
Djuren inom industrin
Hur mycket vi i Sverige än vill berömma oss för vår djurhållning så kommer det återkommande avslöjanden från djurindustrin som pekar på en faktisk situation som är allt annat än trevlig. De ökande kraven på lönsamhet skapar en miljö där djuren inte tillåts få utlopp för sitt naturliga beteende utan istället får utstå ett kort och plågsamt liv under trånga och stressiga förhållanden. Burhöns lever sina liv på en yta stor som ett A4papper.
Välj ekologiskt kött om du köper kött. Djuren som kommer från KRAV-certifierade gårdar har fått leva ett liv som är mer naturligt.
Byt ut köttet mot en vegetarisk rätt en gång i veckan, helst ännu oftare, för miljön, hälsan och djurens skull.
/Malin Östh
Vice Ordförande . Vänsterpartiet Söderköping