Vänsterpartiet Söderköping

(V) Driver arbetet för en kvalitativ barnomsorg – för alla.

Torsdag 2 februari hade Barn- och utbildningsnämnden

mandatperiodens första sammanträde. På dagordningen fanns ett förslag om att utreda behovet av dagbarnvårdare, även kallat trefamiljssystem.

Från Vänsterpartiet har vi inget emot att frågan utreds, tvärtom, det är bra, men när man ändå utreder behöver man också titta på vilka konsekvenserna kan bli för övrig barnomsorg.

Kommunen ska ha en variation inom barnomsorgen, det behövs. Alla barn är inte lika och har inte samma behov. Men trenden i befintlig barnomsorg går åt helt motsatt håll där verksamheten blir allt mer likriktad. De små enheterna läggs ned eller slås ihop, ofta utifrån ett ekonomiskt resonemang om ”samordningsvinster” och ”skalfördelar”.                             Det beslut tidigare styre (M,C,KD,L) tog 2021 om att lägga ned Norrtulls förskola togs för att, som man sa; ”skapa en effektivare förskoleorganisation”. Det är helt uppenbart att barnomsorgen i Söderköping är hårt pressad och har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Siv Billström kommenterar:

”Nu är det viktigt att säkerställa att dagbarnvårdare, om det skulle införas, inte blir undantaget, utan nu måste hela barnomsorgen och alla barns rätt till en bra omsorg vara i fokus. All barnsomsorg ska hålla god kvalitet!”

Vårt förslag om att utöka utredningsuppdraget till att innefatta också övrig barnomsorg fick bifall. Det är vi glada för. Nu inväntar vi utredningen och fortsätter arbetet för en kvalitativ barnomsorg – för alla.

Kopiera länk