Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 22 april 2022

NATO-debatten dominerar tidningarnas ledarsidor. Efter

NATO-debatten dominerar tidningarnas ledarsidor. Efter borgarnas aggressiva kampanj för att ansöka om medlemskap i ”försvarsalliansen” för att därigenom öka tryggheten inför det aggressiva Ryssland tycks det nu som att socialdemokraterna kommer att göra en kovändning på samma sätt som när EU-medlemskapet kuppades igenom 1993. Aftonbladets ledarsida proklamerade högtidligt häromdagen att tidningen ändrat uppfattning, med hänvisning till Rysslands aggressiva krigföring gentemot ett alliansfritt Ukraina.

Så var står vänsterpartiet? Nooshi Dadgostar tillsammans med våra ledamöter i försvars och utrikesutskottet hade en riktigt bra artikel på SvD:s debattsida häromsistens (12/4). Här radas det upp ett antal argument för att inte överge Sveriges traditionella alliansfrihet. Framför allt trycker man på risken för att den svenska krigsmakten kan komma att bli beordrad av en överstatlig militär organisation att delta i krig varhelst ett Natoland blir angripet. Man lyfter också fram behovet av att Sverige har ett starkt försvar och att totalförsvaret måste rustas upp.

Vi kommer att behöva rusta oss med fler argument gentemot NATO. Det lär vi behöva när vi nu går in i valrörelsen.  Nästa medlemsmöte innehåller en dagordningspunkt där vi får tillfälle att diskutera detta.

En annan fråga som skapat svarta rubriker är den danske rasisten Rasmus Paludans koranbränningar under Ramadan högtiden i invandrartäta så kallade problemområden. Nåja, de media som är dominerande lyfter framför allt fram mobbens rasande attacker på poliser som har till uppgift att försvara demonstrations- och yttrandefriheten. Låt mig vara glasklar – det är oacceptabelt att med våld angripa polisen som försvarar yttrandefriheten. Det som nu prövas är hur långt i kränkning och förödmjukande av människor med en islamsk trosuppfattning man kan tillåta. Var går gränsen för förföljelse och trakasserier av människor som har en annan tro? Det är viktigt att lagstiftningen här gör förtydliganden. Jag hoppas att påskhelgens upplopp leder till att Paludans och likasinnades systematiska trakassering av befolkningen i förorterna kommer att bli olaglig. Det är orimligt att systematiskt kunna fortsätta provokationer av människor med en annan religion. Paludans syfte är ju att hetsa till religionskrig för att därigenom få till stånd en otäck polarisering. Något som leder till att SD:s linje om att kunna utvisa familjer, där någon i familjen låtit sig provoceras till stenkastning, kommer att vinna gehör.

Inom den kommunala verksamheten och politiken är väl det mest uppseendeväckande att LOV-företaget Alminia nu förlorat sitt tillstånd att bedriva hemtjänst. Men uppenbarligen är det inte något som media vill informera om. Tidigare har det andra LOV-företaget Inspirera tvingats i konkurs och nu har alltså Alminia förbjudits att driva verksamhet inom äldrevård. Borgarna har gjort allt för att underlätta för dessa privata aktörer, men förgäves. Vi har ett ansvar för att uppmärksamma detta, men också att förbättra förutsättningarna för den kommunalt bedrivna hemtjänsten.

Nu har vi många möten – dels på söndag den 24/4, dels på torsdag den 28/4, vidare vänstercaféet den 10/5. På söndag beslutar vi om vårt kommunala handlingsprogram och diskuterar NATO. Dessutom ska vi tillsätta en grupp som får särskilt ansvar för att vi ska synas på sociala media. På torsdag ska vi lyssna på Nooshi och planera valrörelsen. Kolla vilka lördagar nu i maj och juni som du har möjlighet att vara med på Rådhustorget!  Vänstercafét den 10:e maj – som är ett offentligt möte – kommer att ha som tema ”hälsosamma scheman” inom hemtjänsten. Detta möte kommer att genomföras på Vidarlokalen på Munkbrogatan. Vi hoppas det kommer en del undersköterskor och andra som jobbar inom hemtjänsten, förutom ett stort antal vänsterpartister.

Första Maj inträffar också i denna radda av intressanta möten. Jag hoppas att många åker in till Norrköping och deltar i manifestationen där. Så här är programmet:

Norrköping:
10.00 – Frukost på ABF vid Skvallertorget
11.00 – Vi samlas på Skvallertorget (Kungsgatan 41)
11.30 – Avmarsch mot Vasaparken
12.00-14.00 – Tal och musik i Vasaparken

 

Vi ses och hörs!

Björn Grip, sekreterare

Vänsterpartiet Söderköping

Kopiera länk