Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 5 april 2022

Tiden går rasande fort, men kylan och kriget består.

Tiden går rasande fort, men kylan och kriget består.

Beträffande kriget; Bilderna från Butja, förort till Kiev där ryssarna drivits tillbaka, är förfärliga och upprörande. Gas och oljeimporten från Ryssland måste stoppas, även om det innebär svårigheter med energiförsörjningen i länder som Tyskland, Italien och EU överhuvudtaget. Och stödet till Ukraina måste fortsätta! Politiskt måste partiet mejsla ut en hållbar argumentation när det gäller NATO. I synnerhet om opinionen fortsätter att bli alltmer NATO-vänlig och om Finland bestämmer sig för att gå med. Det finns argument emot – Trump som ÖB i USA, Orban, Erdogan m fl obehagliga Natoledare, Nato, en kärnvapenallians, med mera.

Beträffande kylan; Det är ovanligt kallt för att vara april, idag dessutom snö. För mig gör det ingenting, våren varar längre och aprilasnö ger bra fåragö´, säger man i Skåne. Däremot är jag orolig för den kyla och rasism som alltmer ohöljt blir tydlig på borgerliga ledarsidor och bland ledande borgerliga politiker. Visst, Ukrainaflyktingar öppnar vi famnen för, men människor från andra krigs-och oroshärdar är inga riktiga flyktingar. Dagersättningen är påver om du är från Ukraina, men inte om du kommer från Syrien eller Afghanistan!

Beträffande tiden; vi behöver samla ihop oss och bli färdiga med vårt kommunpolitiska program, liksom med planerna på hur vi ska driva vår valrörelse. Här är det viktigt att lyssna med våra förhållandevis yngre kamrater, som vet att värdera och använda sociala medier. Samtidigt tror åtminstone jag att den personliga påverkan på familj, vänner och bekanta inte ska underskattas. Om var och en av oss 65 personer som läser detta brev lyckas påverka en person som tidigare inte röstat på vänsterpartiet att nu lägga rösten på oss, då har vi ett mandat till i kommunfullmäktige!

Idag 5 april, har kristdemokraterna för andra gången på kort tid en debattartikel i lokalbladet. Där pläderar man för vikten av låga skatter och privata alternativ. Detta är de två tydliga skiljelinjerna mellan borgarna och vänstern ideologiskt; Ska vi enbart bedriva lagstadgad verksamhet och hålla ner kommunalskatten, eller ska vi konstatera att kvalitén på exempelvis skolan, ett lagstadgat ansvar för kommunen, sjunker om resurser till fritidsverksamhet och föreningsliv skärs ner? Ska vi fortsätta med LOV och göra allt för att ha kvar privata alternativ inom äldreomsorgen, även om det innebär att vi måste acceptera att privata alternativ tillåts plocka russinen ur kakan? Här gäller det att fortsätta att utmejsla och konkretisera argumentationen för en fortsatt välfärd utan vinstintressen, d v s vår vänsterkritik mot den styrande borgerligheten.

Medlemsmöte; Härom söndagen, 27 mars, hade vi besök av Valdemarsvikskamrater. En givande och trevlig träff blev det. Framför allt fick vi oss till livs en bild av hur Valdemarsvik, med tongivande vänsterpartister i spetsen, arbetar med trygghetsfrågor. Det handlar mycket om att samordna ideella och kommunala insatser för ungdomar. Det liknar mycket det som vi i Söderköping hade innan neddragningarna av Focus och stödet till föreningslivet minskade. Men det handlar också om att det finns en tydlig och idérik samordnare som med kraft kan samla insatserna och också leta finansiering från olika håll. Vi hade Göran Lundström inom fritids- och flyktingverksamheten för några år sedan. Men nu verkar det som att såväl pengar som idéer tryter.

Fullmäktige sammanträdde den 30 mars. Malin interpellerade bland annat om semesterscheman för hemtjänstpersonalen. Debatten blev ovanligt skarp. Jag tror att vi kan vinna den debatten, men vi får påminna oss att vi som förtroendevalda hela tiden framför allt bör ha medborgarperspektivet för ögonen.

Marja interpellerade om Brunnslasarettet och Ulrik Nilsson, centerns starke man, talade om att nu ska man minsann sätta igång. Bergaområdet blir mera permanent skola för åk 1-6 och då behövs också Brunnslasarettet. Det blev en klargörande debatt, men vi vet ännu inte om majoriteten är överens om tagen. Dessutom vill sossarna inte ha skolverksamhet på Berga. Risken finns att byggnaderna blir alltför illa åtgångna i väntan på att resurserna till renoveringar verkligen tas fram.

Själv interpellerade jag om hastigheten på Östra Rydsvägen och behovet av trafikhinder där. Men det var en sent inskickad fråga om Ramunderskolan och problemen där som blev en sen och intensiv debatt med Roland Nilsson, centerns BUN-ordförande. En långtidssjukskriven rektor, många sjukskrivningar bland lärare, oroande höga siffror på otrygghet bland flickorna var företeelser som fick fullmäktige att lystra. Roland Nilsson försökte tona ner och lyfta fram resursförstärkningar som är på gång. Det viktiga var nog ändå att politikerna i fullmäktige fick upp ögonen för situationen. Det kan ju vara dags att lyfta fram behovet av Focus och andra icke lagstadgade verksamheter som är viktiga för barnens trygghet och utveckling.

Nu är det snart påsk, och sen kommer plötsligt Första Maj. Och därefter blir det valrörelse på allvar!

Ha en Glad Påsk, så ses vi i demonstrationståget i Norrköping därefter när vårvindar friska fladdrar i vår röda fana på Första Maj.

Björn Grip, sekreterare

Styrelsen Vänsterpartiet Söderköping

 

 

Kopiera länk