Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 6 mars 2022

Putins anfallskrig på Ukraina är omöjligt att komma förbi.

Putins anfallskrig på Ukraina är omöjligt att komma förbi. När jag skriver detta är det 11 dagar sedan invasionen påbörjades. Jag tror att den ryske presidenten i sin isolering är överraskad över:

  • Det hårda motståndet som hans trupper möter,
  • Det eniga fördömandet från omvärlden,
  • Demonstrationerna också inne i Ryssland som slås ner med stor brutalitet.

I vårt parti har vi varit helt överens om att fördöma Putins krig och att skicka pengar och förnödenheter till Ukraina. Däremot har vi inte blivit överens om det är rätt att skicka vapen. Frågan är svår. Det är ytterst ovanligt att vi uppmanar eller stödjer regeringen när det har varit aktuellt. Inte ens när det gällde Vietnams rättfärdiga krig ville partiet skicka vapen till befrielserörelsen FNL. Samtidigt har den allmänna opinionen i Sverige såväl som i Europa varit ovanligt enig i sina kraftiga fördömanden, och även ett land som Tyskland har övergivit sin tidigare linje när det gäller att med vapen stödja den ena parten i ett krig.

Jag kan för min del se argument såväl för som emot att skicka vapen. Partiets splittring och olika ställningstaganden har varit olyckligt och skadar naturligtvis oss nu i den begynnande valrörelsen. Trots debaclet tror jag att det var bra att partistyrelsen ändrade sig. Diskussionen lär och bör fortsätta, men låt det inte leda till förbittring och förlamning.

Vårt årsmöte genomfördes den 27:e februari på Rådhuset. Mötet var välbesökt och trivsamt. 18 personer dök upp, hade synpunkter på vårt kommunpolitiska program och andra frågor. Vi samlade in 4 400 kr till UNHCR:s insamling för Ukraina, vilket uppmärksammades av NT:s ledarskribent. Den kommunala valsedeln, med 26 namn, spikades i enighet. Den toppas som tidigare av Malin Östh, men på plats två och tre är det nya namn, Ulf Martin och Jonas Söderlund. Vi som är 40-talister har frivilligt tagit ett steg tillbaka, i trygg förvissning om att en yngre generation kommer att ta över. Styrelsen, tillika valledningen, ser ut som tidigare med det viktiga tillägget att Siv B och Jonas S går in som suppleanter. Det innebär att Bernt Schneider fortsätter som ordförande, och att Björn Grip, Birgitta Malm och Ulf Martin kvarstår i styrelsen.

Internationella kvinnodagen, 8:e mars, firas för första gången i Bottna. Det är Siv Billström som tagit på sig ansvaret för att planera och hålla i arrangemanget i hembygdsgården på kvällen. Det blir ett program där olika kvinnor berättar om sina villkor med dubbelarbete, jobb eller företagande, kombinerat med ansvar för hem och barn. Dessutom kommer Marianne Wiik att läsa dikter, egna och andras förmodar jag. Det kommer att bli bra. Jag hoppas vi blir många som söker oss till Bottna nu på tisdag. Bilar avgår från Rådhustorget klockan 17.

Hälsningar,

Björn, sekreterare

Styrelsen Vänsterpartiet Söderköping

 

 

Kopiera länk