Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 17 maj 2021

Hej igen! Idag är det Norges nationaldag som inte är sig likt på grund av coronarestriktioner. Jag ”sörjer” lite lagom med mina norska kompisar som inte kan se på börnetåg, lyssna på nationalsång och dricka bärs. Nåja, det finns de som har det värre.

Hej igen! Idag är det Norges nationaldag som inte är sig likt på grund av coronarestriktioner. Jag ”sörjer” lite lagom med mina norska kompisar som inte kan se på börnetåg, lyssna på nationalsång och dricka bärs. Nåja, det finns de som har det värre.

Jag tänker inte minst på palestinierna i Gaza som nu lever under ytterst svåra förhållanden. 1,5 miljoner människor bor på en yta som sträcker sig 5 mil längs med Medelhavet och 8 km inåt landet. Det är mindre än halva Öland! Det är människor som har svårt att klara sig med de restriktioner som normalt gäller. Utan möjlighet att komma till Jerusalem eller till Egypten, med ständiga provokationer från bosättare som också finns i området. Bosättare som naturligtvis har konstbevattning och swimmingpools, el till allt man behöver likaväl som andra faciliteter i sina bosättningar. El och vattenförsörjningen är något som bara i undantagsfall fungerar för palestinierna. Nu under massiva missilangrepp som hittills har dödat 238 personer, varav 40 barn, om jag uppfattade nyhetsinslaget i morse rätt. Hela Gazas befolkning har 17 IVA-platser på de fåtaliga sjukhus som finns. Under bombningarna har det inneburit att covid19-patienter inte kan få vård på grund av alla skadade i behov av intensivvård.

Jag är irriterad på nyhetsförmedlingen i våra dominerande media, som lyckas förmedla intrycket av att det är två jämbördiga parter som står emot varann. I verkligheten är det snarare kattens lek med råttan som vi åser, där Israel förfogar över en av världens mest moderna krigsmaskiner, finansierad till stor del av USA. Hamas, som styr Gaza, har förhållandevis primitiv krigsutrustning och har knappast förutsättningar att mer än slumpmässigt nå mål i Israel. Det är verkligen Davids kamp mot Goliat, där Davids folk – det judiska Israel – i det här fallet är jätten Goliat, medan palestinierna är den judiska befolkningens hjälte och anfader, David. Nåja, Hamas som är den politiskt-religiösa rörelse som har makten i Gaza, är väl inte Guds bästa barn de heller. Men ständiga förödmjukelser och etnisk rensning den här gången i östra Jerusalem, gör att Hamas ändå har ett betydande stöd i den palestinska befolkningen.

Jag kunde inte låta bli att skriva denna utrikespolitiska kommentar.  Men nu blir det Söderköping i resten av brevet.

Vi har digitalt medlemsmöte söndagen den 30 maj, klockan 18. Anmäl deltagande till Bernt, [email protected], vår ordförande, så får du en zoomlänk när det blir dags.

Mötet är ovanligt viktigt. Vi kommer att ta upp vilka frågor som vi ska driva inom området Barnomsorg och skola nästa mandatperiod. Vi måste också hinna med att prata om kommunens strategiska flerårsplan samt vårt alternativa förslag. Fullmäktige tar ställning den 23 juni, men innan dess ska kommunstyrelsen lägga sitt slutgiltiga förslag i början av den månaden och då måste vårt förslag finnas klart.

För en stund sedan hade den samlade oppositionen möjlighet att få budgetinformation av kommunens ekonomichef. Situationen är som vanligt dyster med stora skillnader mellan nämndernas behov och de resurser som står till förfogande utan ekonomiska tillskott. Det som är än mer oroande är att borgarna fortsätter att dribbla med intäkterna. Normalt är att budgetar och strategiska planer bygger på Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) skatteprognoser och antaganden om statsbidrag. Likaså SCB:s och på senare år också Statisticons prognoser över befolkningsutvecklingen. Tyvärr gör borgarna egna antaganden. Det innebär att de olika partierna kan ha olika mycket pengar att röra sig med – utan att använda sig av skattehöjning – när man lägger förslag om fördelning av pengar till nämnder och förvaltningar. Detta gör det väldigt svårt för medborgarna att utvärdera de olika partiernas planer och budgetar. Jag hoppas att Malin, vår gruppledare kan få rätsida på detta ofog i en gruppledarrunda.

På senaste kommunstyrelsen behandlades två av vänsterpartiets motioner. Båda ansågs besvarade – ett uttryck som innebär att man inte kommer att göra något åt saken, men man kan för skams skull inte avslå förslagen. Den ena motionen handlade om att även de som arbetar i daglig verksamhet ska få en minnesgåva efter att man har jobbat ett visst antal år. Där hade socialförvaltningen och socialnämnden yrkat bifall, men vid diskussionen inom kommunstyrelsen ändrades inställningen, tyvärr. Den andra motionen blev också ”besvarad”. Den handlade om att arbetslösa ska beredas kommunal anställning till dess man uppnått ett nytt villkor för arbetslöshetsersättning. Förhoppningen är att detta blir en merit på CV:t som gör att man är bättre rustad att söka andra arbeten. Kostnaden blir inte särskilt stor eftersom det går åt mindre försörjningsstöd för kommunen. Idén har prövats framgångsrikt i många kommuner, nu senast i Borås. Förvaltningen var också positiv, men tyvärr gick det inte att övertyga majoriteten i kommunstyrelsen. Vi får se vad debatten i kommunfullmäktige den 26 maj kan ge. Debatten kan följas på kommunens hemsida antingen ”live” eller i efterskott.

Till slut en glädjande nyhet: Vi har fått två nygamla medlemmar. Gun och Leif Karlsson har gått med i partiet. Paret Karlsson var aktiva medlemmar i vpk-Valdemarsvik på 1970-talet och några decennier framåt. Men efter flytten till Söderköping har det inte blivit av att vara med. Nu, efter partiledardebatten, har Gun och Leif emellertid bestämt sig. Varmt välkomna, önskar jag och säkert hela partiföreningen!

Till slut; vi får hoppas att vi kan ha ett fysiskt medlemsmöte, åtminstone utomhus, någon gång innan sommaruppehållet. Tills vidare får vi ses på nätet.

Hälsningar i fagra majvädret från,

Styrelsen genom Björn sekreterare           

Styrelsen genom Björn sekreterare           

Kopiera länk