Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsmöte / April 2021med Miljöfrågor i fokus……. mötet antog ett uttalande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi vill att Söderköpings kommun ska bli en riktigt bra miljökommun.

Vänsterpartiet är ett röd-grönt parti på ekologisk grund. Miljö- och klimatfrågor är viktiga frågor, som ska finnas med i all kommunens verksamhet och planering. Vi vill att Söderköpings kommun ska bli en riktigt bra miljökommun. För att det ska kunna ske måste saker hända. Det finns redan idag flera mål antagna på både miljö- och klimatområdet och vissa av målen är riktigt bra – men de nås inte. För att målen ska kunna nås måste kommunens miljöarbete gå från teori till praktik och bli mycket mer konkret.

Kommunen har ansvar för att arbeta för en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för kommuninvånarna genom infrastruktur, bebyggelse och säkerställande av ekosystemtjänster. Vid den fysiska planeringen finns goda möjligheter till ett ökat fokus på miljö och klimat, de möjligheterna ska tas tillvara och systematiken i arbetet ska öka.

Kommunen ska bygga miljö- och klimatsmart och tänka nytt kring byggteknik, materialval, energiförsörjning och energioptimering och åstadkomma cirkulära flöden. Vi vill se fler växtbeklädda fasader och tak, mer grönska mellan husen samt en förbättrad infrastruktur med fler laddstolpar och ett välfungerande nät av cykel- och gångbanor.

En grönyteplan ska tas fram och antas för att garantera ett skydd för viktiga stadsnära grönområden. Parker och grönområden ska inte bebyggas utan ska bevaras som viktiga natur- och rekreationsområden. Vandringsleder och promenadstråk ska underhållas och lyftas fram. På sikt bör fler delar av innerstan bli bilfria, bortsett från nyttotrafik och nödvändiga transporter förstås. Stadens torg ska vara mötesplatser för människor och handel. Vi vill också anlägga mer ängsmark och bidra till ökad biologisk mångfald genom en genomtänkt skötsel av gator, park och kommunägd mark samt aktivt gynna pollinatörer genom bl a insektshotell och bi foderväxter i offentliga planteringar.

Vid den omställning av Hjälmsborgs återvinningscentral som pågår vill vi att den mark som tidigare var deponi omformas till en solcellspark. Det blir ett konkret sätt för kommunen att dels hitta en nyttig användning för marken men också en möjlighet att bli mer självförsörjande på fossilfri energi.

Kommunen ska ställa tydliga och skarpa miljökrav vid upphandling, öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel samt tänka nytt kring hur matsvinnet kan minska. Ett konkret angreppssätt skulle kunna vara att följa Sandvikens kommun som gör matlådor till försäljning av sin överblivna skolmat.

Arbetet för en ökad återanvändning av produkter inom kommunen ska stärkas, till exempel genom interna återbruk för möbler och prylar i kommunens egna verksamheter och fastigheter. Kommunen ska även främja möjligheter för invånare att laga och återanvända produkter. Vi vill också att kommunen hämtar inspiration från Re Tuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Re Tuna är Sveriges första galleria för återbruk. Något liknande, om än i mindre skala, vore fantastiskt att få på plats också i Söderköping.

Kommunen ska arbeta aktivt med det nationella miljömålet giftfri miljö bl a genom kemikaliefria verksamheter och utemiljöer, ex förskola, skola, lekplatser och idrottsplaner. Kommunen ska också sätta upp tydliga mål och jobba för en hållbar plastanvändning. Minskad spridning av mikroplaster i miljön är viktigt, inte minst för vattenkvaliteten och livet i Östersjön.

Genom att inkludera miljöperspektivet på ett tidigt stadium kan vi undvika att bygga fast oss i miljöskadliga verksamheter eller system. En genomtänkt omställning är inte bara nödvändig, den är också gynnsam. Att vara tidigt ute i den omställning som kommer ger kommunen en fördel och gynnar både kommunen och oss som bor här. En grönare kommun är en starkare kommun.

Medlemsmöte 27 April 2021

Kopiera länk