Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev 1/4 – 21 och önskan om en Glad Påsk

Det är den första april och samtidigt skärstorsdag. Igår digitaliserade vi oss igenom årets andra fullmäktige. Kort dagordning, den enda punkten som det kunde bli debatt om var Malins interpellation till socialnämndens ordförande Boel Holgersson centerpartiet, Hur förklarar du den höga andelen timanställda?

Debatten blev tyvärr lite tjafsig eftersom Boel inte kände igen siffrorna och hade andra siffror som pekade i annan riktning. Det var synd eftersom Söderköpings resurser till äldreomsorgen ligger lägst i Östergötland. Kommunens borgerliga ledning har inte heller använt de statliga coronapengarna som  var avsedda till äldreomsorgen på detta sätt. Istället har de använts till att täppa till de svarta hål i ekonomin som funnits. På så sätt kommer man att kunna stoltsera med ett positivt resultat när bokslutet för 2020 ska debatteras nästa gång på fullmäktige den 28 april.

För övrigt i kommunpolitiken kan vi för vår del notera att Ulf Martin numera är ordinarie ledamot i socialnämnden och att Kerstin Zetterberg, relativt ny medlem, är ersättare. Ulf är också ersättare i kommunfullmäktige tillsammans med Björn Göransson. I servicenämnden har Johan Norlund, tagit plats som ordinarie ledamot efter Gunilla Zackrisson, som ju avled i december. Johan har flyttat över från partiföreningen i Norrköping där han tidigare varit aktiv. Pia Axelsson fortsätter som ersättare i den nämnden.

För övrigt kan man notera att temperaturen i den nationella politiken har stigit. Framför allt är det viktigt för borgerlighetens tre partier, M, Kd och nu senast L, att kunna legitimera sina planer på att kunna räkna in SD i regeringsunderlaget. Det gör man genom att peka på att Sossarna har lutat sig mot det förfärliga vpk under 1970- 0ch 80-talen för att kunna behålla makten. Jonas Sjöstedt hade en bra artikel om detta i senaste numret av Dagens Arena om man vill kolla.

Det ska bli intressant att se hur det blir i vår kommun. Här har det hittills funnits en tydlig markering gentemot SD från samtliga partier. Ingen har velat samarbeta med ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Det har i och för sig inte behövts heller. Borgerligheten har en trygg majoritet. Av fullmäktiges 39 platser har de fyra borgerliga allianspartierna 21 mandat. Men det är inte otroligt att liberalernas och kristdemokraternas kräftgång nationellt också får konsekvenser i kommunvalen. Om två mandat går över till exempelvis SD och vänsterpartiet kommer SD att ha en vågmästarroll med sex mandat. Jag blir inte förvånad om borgerligheten då släpper in SD i värmen. Möjligtvis får centern problem med detta. Om så blir fallet blir det riktigt intressant att pussla ihop en majoritet i Sörping.

Nåväl, det är långt till nästa val, närmare bestämt nästan 1 ½ år. Men det går fort och det är mycket som behöver förberedas. Vi i styrelsen hoppas att vi blir fler som vill engagera sig för en vänsterseger i valet.

För övrigt har det varit årsmöte i såväl vår partiförening som i partidistriktet. Inget upphetsande. I vår förening är det samma gamla styrelse som fick förnyat förtroende. Det tackar vi för – Bernt Schneider, Malin Östh, Birgitta Malm, Ulf Martin och Björn Grip. Den enda lilla förändringen är att Ulf numera är ordinarie, inte ersättare.

I distriktet fortsätter Anders Lindh, från Kinda, som distriktsordförande. Anders har vi ju mött som mötesordförande på våra årsmöten de senaste två åren. Han är en mogen man, 70+, vilket inte hindrar honom från att vara aktiv på många plan. Förutom i partiet är han styrelseledamot i vänstern inom kyrkan VISK, i PRO-distriktet och också inom HBTQ-rörelsen. Innan han pensionerades arbetade han bland annat som socialchef i Kinda under många år. Det känns bra att han fortsätter som distriktsordförande, tycker jag.

Nu är det alltså PÅSK. Och snart blir det FÖRSTA MAJ. Håll utkik efter vår masstidning som ska ges ut inför Första Maj. Om ni inte fått den i brevlådan före 1/5, hör gärna av er till mig.

Med dessa rader önskar jag en skön påsk och åker till Skåne!

Björn Grip, sekreterare

V-Sörping

 

Kopiera länk