Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 5 mars 2021

Hej!

Hej!

Våren är här, och vaccinet, om än i mindre doser än vi hade önskat. Vi får räkna med att kontakterna fortfarande huvudsakligen sker digitalt.

Därför ska vi också fortsatt försöka attnågorlunda regelbundet höra av oss med medlemsbrev till medlemmar och sympatisörer.

Årsmöte: Det som står för dörren är partiföreningens årsmöte, vilket äger rum digitalt den 21 mars. Det är ett bra sätt att ha lite mer kontakt än enbart genom dessa medlemsbrev. Anmäl dig till vår ordförande, Bernt Schneider, [email protected].

Masstidning: Partiet försöker ge ut en gratistidning inför Första Maj. Dels handlar det om att presentera vår nya partiledare, Nooshi Dadgostar, dels ges möjlighet för de olika distrikten och lokala partiföreningarna att presentera sig och det man arbetar med politiskt. Här i Söderköping bestämde vi oss för att vara med. Vi har en hel sida att berätta om vad vi gör. En redaktion bestående av Malin Östh, Marja Bergström, Björn Göransson och Björn Grip fick ansvaret av medlemsmötet i februari att försöka få ihop material. Det är mer pyssel än man tror. Vi bestämde oss för att skriva om äldreomsorgen och hur vi agerar där. Marja har intervjuat Malin om vilka som är de stora problemen och vad vänstern vill göra åt detta.
Framför allt är det ju brist på resurser, vilket också corona kommissionen nu har slagit fast. Men det är också oroande att antalet timanställda ökar och likaså att sjukfrånvaron skjuter i höjden. Ulf Martin står för en artikel som redovisar vad vi gör i socialnämnden. Dessutom har vi intervjuat tre personer som kort ger sin syn på äldreomsorgen. Det som är tydligt är bristen på inflytande över schemaläggningen. Partiet planerar att ge ut fler gratistidningar innan valet. Vi har ännu inte bestämt om vi ska vara med här i Sörping, men om det här första försöket slår väl ut så tycker åtminstone jag att det är värt jobbet.

Aktuellt i Kommunpolitiken: Det är tre frågor som sticker ut:                                                                                                                                                                                                                          – Stenbrinken i Sankt Anna är ute till försäljning. Vänsterpartiet har varit emot detta liksom övriga oppositionen. Sverigedemokraterna vill att detta beslut ska rivas upp och att kommunen ska ta tillbaka detta och på nytt ordna med särskilt boende för äldre. Detta lär bli svårt, vilket påpekas i dagens NT (5/3) av såväl Ulric Nilsson,
centern som Tuula Ravander, socialdemokraterna. Kraven på ett nyinrättat äldreboende är mycket höga och antalet platser blir betydligt färre med dessa krav.
Vänsterpartiet har inte satt ner foten, men personligen tror jag att det är kört att på nytt ordna med särskilt boende för äldre. Men frågan om vad Stenbrinken ska användas till är inte avgjord. Det blir säkert flera turer.
– Norrtull förskola: Förskolan skulle läggas ner, men protester från föräldrar och anställda liksom politiska reaktioner från oppositionen medförde att frågan återremitterades i Barn- och utbildningsnämnden. Motiven är att barnantalet minskat och att det idag finns lediga platser på andra förskolor. Barnen på Norrtull skulle kunna få plats där. Argumentet för att Norrtull ska bli kvar är ju att det blir oro och besvär med ny inskolning och att barngruppen splittras. Förskolan är välfungerande och det är naturligtvis svårt att prognosticera barnantalet för icke
födda liksom inflyttning av barnfamiljer när det väl blir nya lägenheter. Från vänsterpartiets sida deltog vi i protesterna och röstade för en återremiss. Vi får anledning att återkomma även till denna fråga.
– E22:an norr om stan – Klevbrinken: Här kommer det att bli stora ingrepp i naturen.Berget här kommer att i stor utsträckning användas som fyllningsmaterial. Det blir stora sår i naturomgivningen. Vår preliminära bedömning är dock att frågan om E22 – sträckning, av- och tillfarter – är svår att nu göra något åt. Protesterar man stannar vägbygget upp. Inget parti vill ha skulden för ytterligare förseningar av E22-bygget runt Söderköping. Ja, vad säger ni, kära läsare?

Distriktets årskonferens: Går av stapeln digitalt lördagen den 27 mars (tror jag). Ulf Martin och Johan Norlund är våra ombud. Men alla kan gå in och titta har jag förstått. Hör av er till
vår distriktsombudsman, Ricardo Olivares, [email protected]. Vi har nominerat Malin Östh och Jonas Söderlund till distriktsstyrelsen. Dom sitter redan idag i detta organ.

Detta var allt för denna gång! Håll ut och gå ut i vårsolen, men håll avstånd ytterligare ett tag.

Söderköping den 5 mars 2021
Björn Grip

Kopiera länk