Vänsterpartiet Söderköping

Här presenterar Vänsterpartiet sitt förslag till budget .. artikel från NT 18 Nov. 2020

 

”650 personer står i bostadskö. Därför ska vi satsa på flerbostadshus istället för småhus”.

Det poängterar gruppledare Malin Östh då hon presenterar Vänsterpartiets budget.

 

Även Vänsterpartiet vill höja skatten men med 50 öre i Söderköpings kommen. Det skulle ge 16 miljoner kronor mer per år till kommunens budget.

– Enda anledningen till att höja skatten är att vi redan nu ser att andelen äldre och barn ökar de kommande åren. Vi måste möta de behoven och lägga en realistisk budget. Men det blir otroligt tufft för verksamheterna kommande år, säger Malin Östh.

De är kritiska till att de styrande räknat med högre statsbidrag än det som är helt klart. Verksamheterna har redan tvingats spara och behöver inte fler nedskärningar enligt Vänsterpartiet.

– Vi vill återställa det som drabbats. Focus fritidsgård, elevhälsan, Albogaexpressen och barnomsorg på natten. Det är viktiga grupper att satsa på. Hemtjänstnormen har försämrats och den vill vi också återställa, säger Malin Östh.

– Personalen inom vård och skola har jobbat under stor press ett långt tag. De är värda mer än applåder utan de måste också få pengar till det som det finns behov för.

Även Vänsterpartiet har lagt in besparingar inom den kommunala organisationen. De vill dra ner en halv tjänst på flera kontor bland annat personalkontoret, ekonomi, kommunikation och minska konsultarvonden.

– När läget är som det är måste vi prioritera och då prioriterar vi välfärden. Då måste vi lägga kommunens varumärkesbyggnad på is. När ekonomin ser ut som den gör kan vi inte satsa på detta. Besparingen skulle bli cirka 1,5 miljon kronor. Vi måste också se över samordningseffekter som finns, säger Malin Östh.

Partiet vill satsa främst på att bygga flerbostadshus istället för småhus. Idag står 650 personer i bostadskö.

– Den kön bygger man inte bort med småhus, det är framför allt lägenheter som behövs.

Med en skattehöjning på 50 öre hur mycket blir det för en inkomsttagare med ca 25 000 kronor i lön? 

– Det blir 125 kronor i månaden. Vi vill inte höja mer än 50 öre eftersom man måste tänka på det totala skattetrycket för alla Söderköpingsbor, säger Malin Östh.

Den styrande majoriteten är inte intresserade av en skattehöjning.

– Det är inte läge att höja skatten. Medborgarna behöver de pengarna själva, speciellt under dessa tider. Vänsterpartiets budget är välarbetad och genomtänkt även om vi har olika ideologier. Vi vill ha en blandad bebyggelse, generellt är det bostadsrätter som saknas här, säger kommunalråd Ulric Nilsson (C).

Kopiera länk