Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev den 9 november 2020

Hej!

Det var ett tag sedan vi hördes av. Det händer mycket just nu. Då tänker jag inte på presidentval i USA eller den andra pandemivågen av covid19. Nä, mina tankar är just nu mycket kopplade till hur vi ska klara våra välfärdsåtaganden i kommunerna och mera explicit här i Sörping.

Malin har plitat ihop en riktigt bra strategisk plan för åren 2021-24. Den innehåller följande i sammanfattning:

 

– Realistisk budgettilldelning som inte urholkar välfärden.

– Genomtänkt investeringstakt som inte överbelastar ekonomin i sin helhet.

– Säkerställande av en kostnadseffektiv och sammanhållen organisation med goda möjligheter till samordningsvinster och kostnadskontroll genom verksamhet i egen regi utan privata vinstintressen och fragmentering.

– Bygg bort bostadskön – prioritera flerbostadshus framför småhus vid nybyggnation.

– För att möjliggöra ökad byggnation av flerbostadshus ska den begränsning som idag finns i RAB:s ägardirektiv och som kraftigt begränsar RAB:s andel av det totala bostadsbeståndet ändras. Gör RAB bedömningen att de kan och vill bygga ska inte ägardirektiven stå i vägen på det sätt som de gör idag.

– Avskaffad minutstyrning i äldreomsorgen.

– Återställd verksamhet riktad till barn och unga genom Focus, Elevhälsan och BOA (barnomsorg på obekväm arbetstid (nattis).

– En kvalitativ och mänsklig äldreomsorg genom återställd hemtjänstnorm.

– Goda förutsättningar för föreningslivet genom återställt föreningsbidrag samt ökad delaktighet och tillgänglighet för kommuninvånare genom återinsättning av Albogaexpressen.

– Uppdrag miljö och klimat: påbörja omställning Hjälmsborg med ambitionen att upprätta en solcellspark.

– Stoppa försäljningen av Stenbrinken och utred istället förutsättningar för boendeändamål (lägenheter eller trygghetsboende), säkerställ att tillagningsköket kvarstår samt upprätta hemtjänstlokal i St Anna.

– En skattehöjning med 50 öre, och därmed en kommunalskatt på 21,66 samt en minskad investeringsvolym med 25%, vilket motsvarar 608 mkr i s f drygt 800 mkr i majoritetens förslag.

 

Vägen till detta förslag har inte varit lätt. Borgarna redovisade inte argument för sina siffror när det gäller intäkter, skatteprognos och statsbidrag. Det normala är att man använder sig av SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) prognoser. Här i vår lilla kommun hade majoriteten snickrat ihop en hemmagjord bedömning som gav betydligt mer pengar, motsvarande ungefär 50 öres skattehöjning.

Detta avslöjades när kommunstyrelsen (ks) skulle ta ställning till de olika förslagen. Vårt förslag fick räknas om, eftersom vi hade utgått från att borgarna använt SKR:s prognoser.

Vårt sifferverk innebär, trots skattehöjning, att vårt resultat är svagt, ca 0,5% i förhållande till det av staten rekommenderade överskottet på 2%. Visserligen har vi hävdat att det inte är försvarbart att se verksamheterna blöda under kraftiga nedskärningar och samtidigt bygga upp ett överskott, men vår ambition har varit att ändå ha ett något större överskott än vad vi nu orkade med.

Nu kan borgarna alltså redovisa ett bättre resultat och har inte heller behövt slakta välfärden ytterligare. Vi i vänsterpartiet har kunnat återställa en del tidigare nedskärningar inom äldreomsorg, barnomsorg och elevvård, men till priset av en skattehöjning. Det blir ett pedagogiskt problem att förklara för medborgarna varför vi trots skattehöjningen inte har ett bättre ekonomiskt resultat.

 

Fysiska medlemsmöten under hösten har styrelsen beslutat ställa in. Novembermötet den 22/11 blir helt inställt. Däremot ska vi försöka ordna så att vi kan träffas digitalt i december på ett program som heter zoom. En manual som visar hur man kan komma in och delta ska vi skicka ut till alla i god tid. Coronapandemin har åtminstone fört det goda med sig att vi tvingas uppdatera vårt kunnande när det gäller att använda digitala hjälpmedel.

Styrelsen har också beslutat att i fortsättningen skriftligt dokumentera våra ställningstaganden. Därför bifogas protokollet från vårt senaste styrelsemöte detta medlemsbrev.

Björn Grip, sekreterare

Björn Grip, sekreterare

Styrelsen Vänstyerpartiet-Söderköping

Kopiera länk