Vänsterpartiet Söderköping

Rapport från fullmäktige m.m.

Onsdagen den 23/9 hade Söderköpings kommunfullmäktige sitt första fullmäktige efter sommaren. Den stora frågan gällde Detaljplan för Söderköping 3:45 Vimman för antagande.

Onsdagen den 23/9 hade Söderköpings kommunfullmäktige sitt första fullmäktige efter sommaren. Den stora frågan gällde Detaljplan för Söderköping 3:45 Vimman för antagande.

 

 

 

 

Malin Östh från vårt parti gjorde flera bra inlägg med argument för en återremiss. Tyvärr räckte det inte ända fram. Det fanns emellertid spänningar i den borgerliga alliansen. Centerns Roland Karlström medgav att detta inte var optimalt ur hans partis bedömning, men att man måste vara beredd att kompromissa. Två centerpartister – kommunalrådet Ulric Nilsson och Barn och utbildningsnämndens ordförande Roland Nilsson – avstod att lägga sin röst i den slutliga voteringen. De två närvarande liberalerna röstade för återremiss och spräckte enigheten i alliansen. Även de fyra närvarande sd-arna röstade för återremiss. Om Ulric och Roland röstat för återremiss, eller om Ellen Friberg (L) och alla SDledamöter varit på plats hade återremissförslaget uppnått den tredjedel av röstetalet som leder till att frågan går tillbaka för ny beredning.

Nu kommer sannolikt beslutet att överklagas och juridiken får säga sitt innan beslutet kan verkställas. Oavsett hur det går får man ändå konstatera att vårt parti har varit med och stoppat ett beslut om att bygga mitt i Brunnsparken liksom ett nytt försök senare att bygga sju flerfamiljshus med en takhöjd på 14 meter lite längre österut i parken. Det har handlat om bra debattinlägg i fullmäktige och argumentation emot byggnation i samhällsbyggnadsnämnd och kommunstyrelse. Än mer har det handlat om att vara med och mobilisera föreningar och allmänhet emot olämplig och felplacerad byggnation i Brunnsparken. Personligen tycker jag att vänsterpartiet har all heder av sin insats till försvar av parken och det ”grön-blå stråket” genom staden. Jag mötte flera människor på min dagliga promenad igår innan fullmäktige som hejade och berömde oss för vår kamp.

Utöver Vimmanbeslutet togs frågan om sammanträdesplan för 2021 upp. Här har frågan gällt huruvida vi ska frångå ordningen med informations- och diskussionsmöten i styrelse och nämnder först och en vecka senare ta beslut. Vi har tyckt att det kan vara pressande att ha heldagsmöten och ta viktiga beslut i slutet av en lång dag. Här lyckades vi också få till stånd en återremiss tillsammans med socialdemokraterna och sverigedemokraterna. Frågan ska alltså beredas på nytt.

Vidare hade Marja Bergström en interpellation om Östgötatrafikens åldersdiskriminering i kollektivtrafiken. Den handlade betalsystemet och det faktum att man inte kan få hjälp på ett serviceställe (exempelvis på ”Stinsen”) alternativt något försäljningsställe i kommunen. Martin Sjölander, kommunstyrelsens ordförande, tyckte inte det var en fråga för kommunen. Han lär få förklara sig närmare på ett medlemsmöte hos PRO varför han inte är beredd att ändå försöka stödja alla äldre personer utan modern mobiltelefon och som är beroende av kollektivtrafiken.

Själv hade jag en interpellation om Uppsägning av konstnärerna i Mulackska huset. Ulric Nilsson svarade att man måste behandla alla konstnärer lika och inte subventionera vissa, samt att huset ska säljas med de hyreskontrakt som för närvarande gäller. Jag försökte göra gällande att försäljningen inte har tagit hänsyn till att huset och ateljéerna är en del av kommunens hjärta och själ (varumärke säger vissa).

Andra frågor som väckte viss debatt var sossarnas motioner: Rädda Albogaexpressen samt Språkutveckling inom äldreomsorgen (bland annat med språkombud). Vi stödde båda motionerna. Framför allt den senare motionen ledde till en delvis infekterad debatt efter det att de två SD-are som pratar argumenterat emot motionen och för hårdare språkkrav och tester innan man blir anställd. Hur äldreomsorgen ska klara sig utan alla invandrare hade man dock inget svar på.

Sammantaget ett livfullt och diskussionslystet fullmäktige som dock höll sig inom tidsramen med råge.

För övrigt har vi medlemsmöte på söndag 27 september, klockan 18-20 i Rådhussalen. Hoppas vi blir många som kommer! Dessutom ska vi starta cirkeln Vänsterpartiet i kommunpolitiken på tisdagen den 29 september, kl 18-20 och i Rådhussalen. Vi är fem som anmält oss så det finns plats för fler!

Söderköping den 24 september 2020

Björn Grip, sekr

Styrelsen v-Söderköping

Kopiera länk