Vänsterpartiet Söderköping

Medlemsbrev från styrelsen den 2/9 2020

Nu är vi inne i hösten, såväl enligt kalendern som vädermässigt. Det märkte jag i morse när jag drog iväg på min cykeltur. Det var träningsoverall på som gällde. Hösten innebär också att politiken kommer igång på allvar efter sommaruppehållet.

Vi hade ett bra medlemsmöte häromsistens. Och vi höll oss inom den tvåtimmars tid som vi har sagt att vi ska avsätta. Ändå hann vi med att såväl diskutera läget i partiet inför partikongressen i månadsskiftet oktober/november som aktuella frågor i kommunen. När det gäller det sistnämnda är det framför allt ärenden som aktualiserats i samhällsbyggnadsnämnden som är heta.

Ärendet som rör byggandet på Vimman tomten har nu också passerat kommunstyrelsen. Malin reserverade sig på samma sätt som Björn Göransson gjorde i samhällsbyggnadsnämnden. Till skillnad från i nämnden fanns det dock inga andra som instämde i reservationen. I morgon, den 3/9 har vi blivit lovade utrymme i NT för en artikel signerad av Malin och Björn Greger. I artikeln uppmanas fullmäktiges ledamöter att självständigt ta ställning när frågan kommer på fullmäktiges bord den 23 september. Förhoppningsvis har man inför det slutgiltiga avgörandet tagit del av de välgrundade skrivelser mot en byggnation som lämnats in. Såväl närboende som Naturskyddsföreningen har lämnat goda argument för sina kritiska ståndpunkter. De tre husen blir alldeles för höga (14 meter) och utrymmeskrävande för att säkra miljö- och kulturvärdena i Brunnsparken och längs med Storån.

Ett annat ärende som upprör är en ansökan om att få bygga 20 semesterhus på Ekö i Sankt Anna/Norra Finnö. Ägaren har olovligen avverkat skog på skyddsvärd mark och vill nu få planbesked för att få bygga hus på marken. Björn Göransson från vårt parti tillsammans med sossarna i samhällsbyggnadsnämnden lyckades få till stånd en återremiss av ärendet. Därefter har nämnden varit ute och kollat området. Kommunekologen Johan Ringström avråder starkt från att området exploateras. Vi får hoppas att den borgerliga majoriteten lyssnar på honom om det nu inte räcker med att en samlad opposition är emot. Dagens NT har ett helt uppslag om ärendet.

En cirkel om ”Vänsterpartiet och kommunpolitik” planeras. Hittills har fem personer anmält sig. Men det finns plats för fler. Anmälan till [email protected]. Vi räknar med att starta tisdagen den 15 september och kommer att hålla till i Rådhussalen i Rådhuset. Där kan vi hålla avstånd även om vi skulle bli 10 -12 cirkeldeltagare.

Vi kommer att fortsätta att ha fysiska medlemsmöten, nästa gång söndagen den 27 september kl 18-20. Även vid medlemsmötena abonnerar vi Rådhussalen.

Till slut en uppmaning. Tipsa gärna mig om det är något som behöver tas upp och spridas till medlemmar och sympatisörer genom det här forumet.

Vid tangenterna, Björn Grip, sekreterare

Kopiera länk