Backa och gör rätt …… Blogg från Björn Grip
Söderköping är en av flera kommuner som anammat ett koncept för schemaläggning av hemtjänstens personal som kallas för ”Hälsosamma arbetsscheman”. Det har lurat många. För oss i vänsterpartiet trodde vi faktiskt på att det skulle bli ett omtag efter att vi fått bifall på en motion om Hälsosamma arbetstider.
Tyvärr visade det sig att vi hade fel. Vi var dragna vid näsan. De scheman som personalen ska arbeta efter innebär att man har fyraveckors scheman. Det innebär att man arbetar fler nätter än tidigare, man har svårt att planera sin tillvaro och arbetsschemat är uppenbarligen inte förhandlat med facket.
Kritiken är kraftig och irritationen stor bland personalen. Flera erfarna undersköterskor har lämnat jobbet och ytterligare fler väntas säga upp sig. Sjukskrivningarna ökar. Vad gör då ledningen?
Uppenbarligen gör man fel. Dels har man försökt att tysta personal och hotat med repressalier. Dels har man vädjat till politiska företrädare och bett oss avstå från att kommentera situationen. Jag måste säga att jag är förvånad. Vårt mandat som förtroendevalda är knappast sådant att vi i första hand ska avge lojalitetsförklaringar till tjänstemannaledningen, än mindre ge carte blanche åt den politiska majoriteten. Som förtroendevald och direktvald till kommunfullmäktige är det medborgarna i kommunen som är mina uppdragsgivare. Om jag upplever att det blir fler anställda som möter de gamla som är beroende av hemtjänst, då är det en anledning för mig att reagera. Om fler och fler är vikarier utan utbildning finns det också anledning att reagera.
Dessa förhållanden – ökat antal hemtjänstpersonal som okända swischar in i hemtjänstberoende medborgares hem, och allt fler som dessutom saknar utbildning – är en konsekvens av motsättningar kring arbetstider mellan anställda och ledning inom hemtjänsten. Uppenbarligen är det också så att bakom devisen ”Hälsosamma arbetsscheman” döljer sig en missriktad ambition att spara pengar. Risken är stor att det blir tvärtom.
Förändringarna, som uppenbarligen prövas också i flera andra kommuner i landet, har lett till missnöje och irritation på flera håll. Finns ingen arbetsglädje blir det inte heller ett bra resultat.
Nu har en ny socialnämnd nyligen valts i vår kommun. Ordföranden heter Boel Holgersson och hon representerar centerpartiet. Boel har erfarenhet av liknande uppdrag i Ale kommun. Som relativt nyinflyttad och nyvald ordförande här i Söderköping har hon ingen prestige att försvara. Det borde därför finnas förutsättningar att backa och göra ett omtag.
Jag har förstått att tre krav är viktiga: I. Tillräckligt med återhämtningstid, II. Rimlig framförhållning när det gäller nya scheman, III. Delaktighet när det gäller schemaläggning. Lägg därtill att det finns en bifallen motion som innehåller dessa krav plus att man ska pröva kortare arbetstid.
Jag är medveten om att det finns en oro för att dessa förslag inte innebär att man kommer i ekonomisk balans. Samtidigt innebär den nuvarande hållningen ökade sjukskrivningar, kompetenstapp, dåliga relationer och därmed ingen arbetsglädje. I slutändan leder det också till sämre ekonomi.
Därför vill jag uppmana Boel och hennes kollegor i nämnden att backa bandet och förutsättningslöst ta upp en diskussion med personalen och dess fackliga företrädare. Det räcker nu inte med att ta beslut där man backar upp en tjänstemannaledning som uppenbarligen har fått direktiv att till varje pris spara pengar och få en ekonomi i balans.