Valrörelsen i Söderköping och i Hörby . Blogg från Björn Grip
Valrörelsen har gått in i sitt slutskede. Hittills har det här i Söderköping fungerat väl, tycker jag. Detta i motsats till på en del andra håll. Jag har särskilt koll på Hörby i Skåne, där jag har en förankring sen ungdomen, och som i många avseenden liknar Söderköping.
I denna kommun i Mittskåne är stämningen aggressiv. Sverigedemokraterna har under mandatperioden varit nästan lika stora som socialdemokraterna, som nu leder kommunen i en koalition. Sossarna får sina valtavlor förstörda, vilket för övrigt också gäller för vänsterpartiet. Okvädingsorden mot kommunstyrelsens ordförande – en duktig kvinna som heter Susanne Meier – är många och tonen hånfull.
Jag hoppas vi här i Söderköping kan undvika detta i vår kommun även om nu också Sverigedemokraterna har gett sig in i den kommunala politiken. Några valtavlor från socialdemokraterna och vänsterpartiet har välts vid ett par tillfällen, men det har hittills haft en begränsad omfattning. Vi delar fredligt ut vårt material på Rådhustorget. Vi hälsar på våra motståndare och byter några ord. En och annan appell har hållits, där vi presenterar våra toppkandidater till riksdag, region och kommun. Tyvärr har det inte blivit några lokala allmänpolitiska debatter vilket jag personligen saknar. Vi får fundera på om vi kan hitta en bra form för detta i nästa valrörelse.
Dock ska vi ha en valdebatt i fullmäktige den 5 september och den lär väl sändas också på web-TV. Det ska bli spännande. Hoppas det kommer att en spänstig och bra debatt. Det finns ju massor av frågor att diskutera – hemtjänsten, E22:ans dragning, bra och billigt boende, kommunens miljöfrågor, landsbygdsutveckling med mera. Tidningarnas bevakning är väl OK och Lilla Tidningen har påpassligt kommit ut med ett nummer där alla partier får presentera sig och sina ledande företrädare.
Ett par specialämnen kommer dock att vara uppe till diskussion. Ett tema i lördags på Laurentii församlingshem var maten i skola och äldreomsorg där partierna fick ge sin syn. Vad jag förstår hade Studieförbundet Vuxenskolan ett finger med i spelet. Hur som helst, mina kamrater, Malin Östh och Marja Bergström, var nöjda såväl med arrangemanget som samtalsklimatet. Vi fick också möjlighet att lansera idén att vegetarisk mat ska vara huvudalternativ i skolan och att man får begära specialkost om man vill ha ett köttalternativ. Spännande tanke tycker jag, även om jag tror att det får ta sin tid innan idén kan få riktigt genomslag. Men det kommer säkert!
Den andra diskussionen som vi ska ha torsdagen den 30 augusti handlar om företagsamheten. Där kommer jag själv att delta. Det ska bli intressant. Jag tror det finns mycket okunskap om vänsterpartiets syn på små och medelstora företag. Till exempel tror jag inte att vi lyckats föra fram vår syn på sjuklöneansvaret. Där vill vi att småföretag helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Idag är det en betungande utgift för många mindre företag.
Jag ser att Inga-lill Östlund, oppositionsledare för den borgerliga restalliansen också har skrivit en blogg om valrörelsen. Hennes bild andas oro, och avslutas med en förhoppning om att vi ska kunna debattera utan att trakassera motståndare. Det är lätt att hålla med