Björns blogg

…och Anders tillträder… // Blogg från Björn Grip

13615187_10154422854865992_2411588515181077024_n

SÖDERKÖPING Häromdagen fick vi veta att Anders Bevermyr blir socialdemokraternas imagesnominering till ordförande i kommunstyrelsen och därmed kommunens starke man. Detta efter diverse spekulationer och resonemang på NT:s ledarsida att det minsann inte skulle vara självklart att denna post ska tillsättas av socialdemokraterna. Vi får se om moderaterna kommer att följa upp de resonemang som Holmertz förde på NT:s ledarsida. Jag tror inte det, åtminstone inte under inevarande mandatperiod.

SÖDERKÖPING Häromdagen fick vi veta att Anders Bevermyr blir socialdemokraternas nominering till ordförande i kommunstyrelsen och därmed kommunens starke man. Detta efter diverse spekulationer och resonemang på NT:s ledarsida att det minsann inte skulle vara självklart att denna post ska tillsättas av socialdemokraterna. Vi får se om moderaterna kommer att följa upp de resonemang som Holmertz förde på NT:s ledarsida. Jag tror inte det, åtminstone inte under inevarande mandatperiod.

Det skulle i så fall innebära slutet på ett blocköverskridande samarbete som ju lanserades av Mattias Ravander-Ceving, och som oavsett vad man tycker, ändå är dödfött i det ögonblick som moderaterna försöker opponera i den frågan.

Nu finns det säkert krafter inom såväl moderaterna som socialdemokraterna som inte är bekväma med den rådande ordningen. Partierna är helt enkelt för olika när det gäller såväl vilka som är kärnväljare som när det gäller grundläggande ideologi. Men att försöka riva upp ett avtal som reglerar såväl politik som maktfördelning (inte minst det sistnämnda) är detsamma som att reta upp skeptiker och tveksamma sympatisörer. Det är en svår balansakt för de som ytterst ansvarar för den sköra koalitionen, d v s Yvonne Persson och, från och med 15 januari, med stor sannolikhet Anders Bevermyr.

Det är en påfrestning när viktiga personkonstellationer avslutas, men det troliga är ändå att den aparta koalitionen försöker hålla ihop. Hur det blir nästa mandatperiod står skrivet i stjärnorna. Man kan bara hoppas att det finns tillräckligt många ideologiskt medvetna socialdemokrater som förmår vrida om kursen i linje med vad som traditionellt varit arbetarrörelsens värderingar. Det kan inte vara lätt att konstatera att viktiga mark- och andra resurser nu säljs ut och att alltfler verksamheter upphandlas, vilket ju är områden där moderaterna lyckats få genomslag för sin politik.

Kopiera länk