Björns blogg

SFI enbart i Norrköping ? Blogg från Björn Grip

Somalisk-ungdom_wSÖDERKÖPING Etthundratjugo Sfi-elever från Valdemarsvik och Söderköping kommer sannolikt att i framtiden få åka till Norrköping för att få undervisning. Detta beroende av att den styrande majoriteten i Söderköping inte klarar av att fixa fram undervisningslokaler. Tyvärr tror jag att man tittat alltför snävt på vilka möjligheter som står till buds. Jag hoppas att den politiska ledningen med Ravander och Bevermyr gör ett omtag och prövar alla möjligheter! Dom är långtifrån uttömda.

SÖDERKÖPING Etthundratjugo Sfi-elever från Valdemarsvik och Söderköping kommer sannolikt att i framtiden få åka till Norrköping för att få undervisning. Detta beroende av att den styrande majoriteten i Söderköping inte klarar av att fixa fram undervisningslokaler. Tyvärr tror jag att man tittat alltför snävt på vilka möjligheter som står till buds. Jag hoppas att den politiska ledningen med Ravander och Bevermyr gör ett omtag och prövar alla möjligheter! Dom är långtifrån uttömda.

Visst, det är trångt på skolorna, men jag är övertygad om att hade det rört sig om andra elevkategorier hade man gjort större ansträngningar. Har man sonderat med kyrkorna och deras församlingshem till exempel? Vad jag vet finns det möjligheter såväl hos svenska kyrkan som frikyrkorna. Församlingshemmen i Laurentii, Drothem och Skönberga står tomma stora delar av dygnet. Vintervadskyrkan har sällan aktiviteter dagtid. Pingstkyrkans ´Bielken´är också en lokal som föga används, vad jag vet. IOGT-lokalen ´Vidar´ har också tommar rutor i uthyrningsschemat.  Dessutom vet jag att berörda lärare är beredda att vara flexibla när det gäller undervisningens förläggning. Nog borde det vara möjligt att ordna till något i Söderköping!

Vad blir annars konsekvenserna? Risken är stor att många sfi-elever tappar sugen och slutar följa undervisningen. Detta gäller i synnerhet kvinnorna, som har småbarn. Att kombinera ansvar för sina barn med att följa svenskundervisningen kräver ett stort engagemang. Om det ska kombineras med utökade resor som utsträcker tiden med flera timmar  hemifrån och dådärigenom barnomsorg ska klaras på annat sätt blir sannolikt övermäktigt för en hel del.

Följden av detta är försämrad och försenad integration, och försämrad jämställdhet. Inte bra.

Björn Grip

 

Kopiera länk