Björns blogg

Mattias har talat ….. Blogg från Björn Grip

HögerkurvaSÖDERKÖPING Ibland blir blogginläggen täta. Mattias tänder till och det är bra, det höjer intresset och PhotoFunia-80a4b9fler kanske därmed följer debatten. Han levererar också en nyhet, nämligen att det finns ett faktaunderlag och en utredning om behoven av särskilt boende, som han tycker att jag borde ha luskat reda på.

SÖDERKÖPING Ibland blir blogginläggen täta. Mattias tänder till och det är bra, det höjer intresset och PhotoFunia-80a4b9fler kanske därmed följer debatten. Han levererar också en nyhet, nämligen att det finns ett faktaunderlag och en utredning om behoven av särskilt boende, som han tycker att jag borde ha luskat reda på.

Nu vet jag inte om materialet är offentligt, det har tydligen inte färdigbehandlats och analyserats färdigt. Vid nästa sammanträde ska socialnämnden  ta ställning till behoven av särskilt boende, får vi nu veta. Mattias är emellertid inte särskilt meddelsam om hur faktaunderlaget ser ut. Vi får varken veta vad faktaunderlaget består av eller vilka lösningar som står till buds.

Det som ändå står klart är att det finns behov av 40 demensplatser. Om detta behov och att det bör tillgodoses genom en tillbyggnad i anslutning till Birkagården råder det också enighet om (bortsett om var och hur det ska byggas och i vilken utsträckning som Brunnsparken blir berörd).

Vi är också överens om att det krävs  alternativ till Stenbrinken i Sankt Anna. Däremot är vi oense beträffande hur bråttom detta är. Och om Stenbrinken ska anses utdömt så har det inte getts besked om var dessa patienter ska ta vägen. Mattias säger allmänt att man måste centralisera äldreboendet. I så fall behöver det emellertid bli fler särskilda boenden i stan än de planerade 40 demensplatserna. Är det i själva verket 80 platser som det planeras för, för att kompensera för nedlagda platser i Sankt Anna, och så småningom också i Östra Ryd?

Ja, jag vet. Jag bör enligt Mattias hålla käft och inte uttrycka nån mening förrän jag tagit del av den utredning som tydligen finns på socialförvaltningen. Men, Mattias, nog borde du kunna lyfta lite på förlåten. Det är inte bara jag utan allmänheten i Söderköpings kommun som är intresserade av att få ta del av hur många platser som det ska bli. Eller är det för känsligt?

Jo, jag vet att man också kan diskutera att en utbyggd hemtjänst för att möta behoven av äldrevård, som alternativ till en utbyggnad av särskilt boende. Många vill säkert bo kvar hemma så länge det överhuvud taget låter sig göras. Trots det, tror jag att vi får räkna med att det antal platser som nu finns i Stenbrinken och Aspgården och drygt det, kommer att behövas i framtiden. Den avgörande frågan är fortfarande om vi ska ha alla platser i stan eller om det kan vara en fördel att ha alternativ ute på landsbygden. Jag tror på det sistnämnda!

Till slut, Mattias, sluta upp med prat om populism. Folk är missnöjda med Sankt Anna paketet, med all rätt. Det är inte orimligt att landsbygden får oss som företrädare i fullmäktige åtminstone i det här ärendet, om man som vänsterpartiet tycker, att hela landet ska leva!

Kopiera länk