St Anna-paketet – ett sparpaket på landsbygdens bekostnad.

20100806 006Efter att den politiska majoriteten i Region Östergötland ensidigt och kortsiktigt hanterat frågan om Söderköpings vårdcentral och, trots ett mycket stort folkligt motstånd, ändå valde nedläggning är det nu dags för nästa politiska underlighet med koppling till Söderköping – det så kallade St Anna-paketet.

Efter att den politiska majoriteten i Region Östergötland ensidigt och kortsiktigt hanterat frågan om Söderköpings vårdcentral och, trots ett mycket stort folkligt motstånd, ändå valde nedläggning är det nu dags för nästa politiska underlighet med koppling till Söderköping – det så kallade St Anna-paketet.

På Söderköpings kommuns hemsida kan man läsa om St Anna-paketet, det presenteras av majoriteten som ”en samlad handlingsplan för långsiktig utveckling av St Anna-bygden.” St Anna-paketet innehåller i huvudsak tre förslag: att lägga ned det äldreboende som idag finns i St Anna, att lägga ut det kommunala tillagningsköket som finns i anslutning till äldreboendet på entreprenad och att slå ihop Mogata- och St Anna skola.

Kommunen har bjudit in till två medborgardialoger för att inhämta synpunkter kring paketet. Båda dialogerna var mycket välbesökta. På den första dialogen i St Anna deltog över 300 personer, den lokal som bokats blev snabbt överfull och fick bytas mot en större. Synpunkterna var många och kritiken mot St Anna-paketet stor.

Den politiska majoriteten i Söderköping skriver på kommunens hemsida: ”Vårt ansvar är att säkerställa den kommunala servicen för de som bor i skärgårdsområdet med en rimlig balans mot övriga kommuninvånare.” Hälften av Söderköpings befolkning bor på landsbygden men det går snabbt att konstatera att mängden kommunal service inte möter upp det förhållandet. Den kommunala service och utbyggnad som nu planeras, planeras i huvudsak enbart till Söderköpings stad och den kommunala verksamhet som fortfarande finns på landsbygden hotas – av nedläggning eller av centralisering.Sankt Anna Skola

Den politiska majoriteten i Söderköping skriver på kommunens hemsida: ”Vårt ansvar är att säkerställa den kommunala servicen för de som bor i skärgårdsområdet med en rimlig balans mot övriga kommuninvånare.” Hälften av Söderköpings befolkning bor på landsbygden men det går snabbt att konstatera att mängden kommunal service inte möter upp det förhållandet. Den kommunala service och utbyggnad som nu planeras, planeras i huvudsak enbart till Söderköpings stad och den kommunala verksamhet som fortfarande finns på landsbygden hotas – av nedläggning eller av centralisering.

St Anna-paketet skulle, om det genomförs, innebära att St Anna-bygdens största arbetsgivare, äldreboendet Stenbrinken, läggs ned tillsammans med tillagningsköket. En sammanslagning av skolorna skulle innebära att de barn som bor i Mogata- och St Anna-området skulle behöva spendera långa tider i buss för att ta sig till skolan. För vissa barn, som bor i utkanten av respektive område, väntar bussresor på närmare 8 mil per dag. I förlängningen skulle förslaget mycket väl kunna innebära att elevunderlaget påverkas negativt på båda skolorna. Sammantaget har majoriteten i Söderköping producerat ett dokument som innehåller förslag som, om de genomförs, allvarligt försämrar möjligheten att bo och verka i St Anna.

Vänsterpartiet vill se en fortsatt verksamhet och utveckling av äldreboendet Stenbrinken som tillhör en av de högst rankade i kommunen. De personer som bor på Stenbrinken ger på flera områden verksamheten högsta betyg. Att satsa på och lyfta fram de verksamheter som fungerar väl ser vi som självklart. Det, om något, är ett effektivt resursutnyttjande. Samma sak gäller Sankt Anna-skola som i dagsläget har ett växande elevunderlag med kvalificerade lärare, goda skolresultat och en aktiv föräldraförening.

Att bygga en ny förskola i Mogata och hyreslägenheter i Sankt Anna ser vi som betydligt bättre än att slå ihop skolor. Det skulle vara insatser som möter upp de behov som finns samtidigt som det också har en potential att stärka kommundelen långsiktigt.  Vänsterpartiet tycker också att det bör övervägas om östra kommundelen ska bli en egen kommundelsnämnd. Det skulle ge betydligt större möjligheter för en lokalt förankrad nämnd i Sankt Anna och Mogata att bestämma i egna angelägenheter.

 

Malin Östh (v)                                           Björn Grip (v)

Fullmäktigeledamot                                 Fullmäktigeledamot

Kopiera länk