// Björn Grip
Underskotten på vårdcentralen…. blogg från Björn Grip
Christoffer Bernsköld kommenterar namninsamlingen för att ha kvar den regiondrivna vårdcentralen i Söderköping. Han menar att underskotten är alltför stora för att man ska kunna ha kvar verksamheten. Men vad är detta? Det är ett kamrertänkande och en abdikation från att ta politiskt ansvar! Är det verkligen en rimlig åtgärd att ta bort vårdcentralen och därmed försämra vården för tusentals människor, många äldre med stora vårdbehov? Du tänker fel, Christoffer! Det finns åtminstone två viktiga faktorer som man politiskt måste ta hänsyn till:
1. Beroendet av hyrläkare. Söderköping har under tre års tid haft svårigheter att få sina behov av fasta läkare tillgodosedda. Det innebär att dyra hyrläkare fått nyttjas. Kostnaderna för dessa är enligt primärvårdschefen 160 % jämfört med att anställa en tillsvidareanställd läkare. Alltså mer än dubbelt så dyrt. Och läkarna är en viktig och ansenlig del av såväl verksamhet som kostnader. Bör inte vårdcentraler med svårigheter att rekrytera doktorer få stöd och hjälp med detta, och ekonomiskt kompenseras för dessa fördyringar så länge dom är nödvändiga? Det tycker åtminstone jag.
2. Ersättningssystemets konstruktion. Är ersättningssystemet till vårdcentralerna verkligen rätt utformat för att tillgodose rättvis vård efter behov? Systemet är ifrågasatt såväl av stora delar av läkarprofessionen som Riksrevisionsverket. I en kritisk rapport från Riksrevisionsverket förra året, Primärvårdens styrning – efter behov eller efterfrågan, skriver utredaren bland annat:
– Ersättningssystemen kan styra fel…Diagnossättningen har blivit ett instrument som påverkar ersättningen i flera landsting (bland annat i Östergötland, min anm.) Detta faktum har påverkat diagnossättningen i dessa landsting, vilket kan innebära att patienter får irrelevanta diagnoser. Detta kan i sin tur påverka värdet av journalföringen…Ersättningssystemen kan således försvåra för vårdpersonalen att focusera på patientens vårdbehov…Prismekanismerna ökar också risken för att den vård som ges och registreras, manipuleras i syfte att öka ersättningen.
I klartext: Antalet diagnoser styr ersättningen till vårdcentralerna. Detta påverkar så att patienterna får irrelevanta (fel) diagnoser och att ersättningssystemet försvårar för vårdpersonalen att focusera på patienternas behov. Det här sättet att ersätta vårdcentralerna ökar också riskerna för att diagnoserna manipuleras i syfte att öka ersättningen! Hur mycket diagnoser man dokumenterar varierar högst betydligt mellan vårdcentralerna.
Dessutom, den nya chefen på vårdcentralen, Alexandra Ekengren, har haft sitt jobb sedan i somras. Hon har inte fått någon reell chans att komma till rätta med vare sig ekonomin eller att rekrytera fasta läkare. Än mindre har hon och vårdcentralen fått någon hjälp från instanser högre upp i regionhierarkin!
Nej Christoffer, tänk om och gör inte detta till en prestigefråga. En närhet till primärvård har stor betydelse för folkhälsan. Läs Östgötakommissionens rapport! 8 500 patienter behöver vården i Söderköping. Det antalet kommer inte det privata alternativet att klara inom överskådlig framtid.