Vänsterpartiet Söderköping

Hökmark fortsätter att blunda…. blogginlägg Björn Grip / Marja Bergström

Speakers cornerEfter 17 dagar publiceras vår kritiska kommentar till Hökmarks ledare om Grekland och samtidigt ges Hökmark möjlighet att svara direkt. Vi vet inte om det är lönt att fortsätta replikskiftet, men vi kan åtminstone blogga i ärendet.

Efter 17 dagar publiceras vår kritiska kommentar till Hökmarks ledare om Grekland och samtidigt ges Hökmark möjlighet att svara direkt. Vi vet inte om det är lönt att fortsätta replikskiftet, men vi kan åtminstone blogga i ärendet.

Hökmark upprepar sin förenklade bild av lata och oansvariga greker, som inte vill ta sitt ansvar. Och han anser att den nya vänsterregeringen, som försöker tvinga EU och Tyskland till eftergifter, bedriver en politik som är orealistisk och omoralisk, men typisk för vänstern. Det är alltså en upprepning av vad han skrev i sin förra artikel.

Inte med ett ord bemöter han det faktum att krisen skapats av högerns idéer och partier. Extrem åtstramning, privatiseringar och otrygghet är konsekvensen. För greker i allmänhet innebär det halverad lön eller arbetslöshet, drakoniska neddragningar av vård och omsorg, utförsäljning av öar i den grekiska arkipelagen och privatisering av offentliga verksamheter.

Samtidigt betalas enorma summor i räntor. Betalningar som går till utländska banker, och till de som köpt grekiska statsobligationer. Nya lån är en förutsättning för att klara av att betala de gamla lånen. Det blir en lånespiral som inte tycks ha något slut. I sju år har grekerna levt med en allt värre strypsnara, samtidigt som landet hånats och förödmjukats i utländsk press. Hökmark bidrar till detta i sin krönika.

Syriza har åtminstone gett människor hoppet tillbaka. Man har utmanat den rådande ekonomiska ordningen och presenterat ett alternativ. Ett alternativ som i grunden är fördelningspolitiskt rättvist, som innebär försök att komma åt de värsta skattesmitarna och som innebär försök att bryta en kultur präglad av korruption och köpta röster.

Den nya vänsterledda regeringen har skapat sig ett förhandlingsläge gentemot ”trojkan” EU, IMF och ECB. Och man har fått grekerna att räta på ryggen och återfå framtidshopp. Det är ingen dålig början för en ny regering. Grekerna är värda vårt stöd. Deras alternativ kan visa vägen när det gäller att bryta en nyliberal politik. En nyliberal politik som enbart skapat ökade klyftor och hårdnande motsättningar mellan olika grupper i samhället. Och en politik som har medfört misstänkliggörande av utsatta människor och främlingsfientlighet.

Marja Bergström (v)

Björn Grip (v)

 

 

Kopiera länk