Vänsterpartiet Söderköping

Hökmarks fördomar

fördomarDet kan vara bekvämt att ha fördomar. Och det är enkelt att avfärda en politisk åsikt utan att behöva fundera över argumenten i sak. Så kan man sammanfattande kommentera Gunnar Hökmarks gästkrönika i lördagens NT (28 februari).

Det kan vara bekvämt att ha fördomar. Och det är enkelt att avfärda en politisk åsikt utan att behöva fundera över argumenten i sak. Så kan man sammanfattande kommentera Gunnar Hökmarks gästkrönika i lördagens NT (28 februari).

Hökmark spyr galla över Greklands nya vänsterregering. Men han försöker också leda i bevis att sådan är kommunismen/socialismen – lova runt, men hålla tunt, alternativt förstöra alla välfärdsskapande krafter. ”Det var den politiken Jonas Sjöstedt hyllade. Och det är den politiken de (vänstern) vill föra i Sverige”, avlutar han.

Hökmark avfärdar vänstern med ”guilt by association” och har en världsbild från det kalla kriget. När den nya vänstern växer i styrka i EU, försöker Hökmark och andra högerdebattörer att bemöta en motståndare som inte finns – utom i deras egna föreställningar. Det är belysande att Hökmark inte tycks medveten om att det grekiska kommunistpartiet varken ingår i den nya regeringen eller ens i den vänsterkoalition, Syriza, som vann valet och nästan fick egen majoritet i det grekiska parlamentet.

På ett sätt kan vi förstå att läget är besvärligt för Hökmark. En ärlig analys för den nya vänsterns framväxt i Grekland och andra länder inom EU, skulle kunna leda till en smärtsam självkritik.

Den ekonomiska krisen i länder som Grekland, Spanien och Irland har skapats av högerns ideér och partier. Högerpartierna har inte bara fört länderna in i krisen, de har ofta också varit djupt korrupta. Tanken var att extrem åtstramning, privatiseringar och otrygg arbetsrätt skulle vara vägen ur krisen. Den politiken har varit en social katastrof som skapat fattigdom, massarbetslöshet och omfattande emigration. Den har också varit ett nationalekonomiskt misslyckande med negativ tillväxt, brist på investeringar och ökad offentlig skuldsättning.

Hökmark moraliserar över greker och spanjorer för att de inte kan betala ländernas skulder. Men han bryr sig inte om att bankerna fick vältra över sina förluster på skattebetalarna i samband med finanskrisen. EU:s politik har fokuserat på att rädda bankerna och offra välfärden. Här finns Hökmarks blinda fläck! Han kräver inget ansvar av de som faktiskt skapat krisen. Inte heller ser han att euron är en dysfunktionell valuta som har förstärkt obalanserna.

Om Hökmark och andra borgerliga debattörer vill begripa sig på sin motståndare kan man inte slentrianmässigt prata i kalla kriget – termer. Då måste man både läsa på och tänka efter.

Marja Bergström och Björn Grip (v)

Söderköping

 

Kopiera länk