Björns blogg

Åter till vardagen .. Blogg från Björn Grip

PhotoFunia-1bb3110Valet är över. Nu förhandlas det. Olika konstellationer prövas. Här i Söderköping har socialdemokraterna fått förtroendet att hålla i taktpinnen. Risken är stor att maktens lockelse gör att vallöften kompromissas bort. Hittills har socialdemokraterna gjort sonderingar med alla borgerliga partier och miljöpartiet. Vänsterpartiet har överhuvudtaget inte fått någon påringning. Mattias Ravander, socialdemokraternas ledande företrädare, lär ha sagt till massmedia att vänsterpartiet inte tillfrågats eftersom vi inte skulle kunna tänka oss en uppgörelse med något borgerligt parti.

Valet är över. Nu förhandlas det. Olika konstellationer prövas. Här i Söderköping har socialdemokraterna fått förtroendet att hålla i taktpinnen. Risken är stor att maktens lockelse gör att vallöften kompromissas bort. Hittills har socialdemokraterna gjort sonderingar med alla borgerliga partier och miljöpartiet. Vänsterpartiet har överhuvudtaget inte fått någon påringning. Mattias Ravander, socialdemokraternas ledande företrädare, lär ha sagt till massmedia att vänsterpartiet inte tillfrågats eftersom vi inte skulle kunna tänka oss en uppgörelse med något borgerligt parti.

Det är förvisso sant att vänsterpartiet hade sett en s+v+mp-majoritet som den bästa lösningen, lokalt såväl som nationellt. Men såvitt jag vet har inte vänsterpartiet här i Sörping kategoriskt avvisat medverkan i lokala uppgörelser som innefattar även något borgerigt parti. I en situation där Sverigedemokraterna – oavsett med vilken närvaro – kan få en vågmästarroll, är det inte orimligt att pröva lösningar över blockgränserna. Men att utesluta vänsterpartiet utan sonderingar är olyckligt och begränsande av det egna handlingsutrymmet. Dessutom är det knappast i linje med den socialdemokratiska väljaropinionen, särskilt inte bland LO-väljarna, där majoriteten vill se ett samarbete där vänsterpartiet ingår. Åtminstone om man får tro den fackföreningsägda veckotidningen Arbetet (nr 29, 19 september 2014).

Nåja, det är upp till socialdemokraternas ledning att försöka få ihop en fungerande majoritet i Söderköping. Men vi är uppriktigt förvånade över att inte ens finnas med i de preliminära sonderingarna. Vänsterpartiet kommer att fortsätta med en kritisk men konstruktiv politik i de forum där vi blir representerade.

 

Kopiera länk