Björns blogg

Socialdemokraterna spelar högt . Blogg från Björn Grip

bjorngripv-presentation-jpgValet är klart, väljarna har sagt sitt. Framgångar för socialdemokraterna och sverigedemokraterna, ökning med två platser vardera i fullmäktige. Socialdemokraterna blir tydligt största parti med 13 företrädare i fullmäktige och räknar med att få uppdraget att få ihop en majoritet trots att man inte har mer än en tredjedel av platserna i fullmäktige.

Valet är klart, väljarna har sagt sitt. Framgångar för socialdemokraterna och sverigedemokraterna, ökning med två platser vardera i fullmäktige. Socialdemokraterna blir tydligt största parti med 13 företrädare i fullmäktige och räknar med att få uppdraget att få ihop en majoritet trots att man inte har mer än en tredjedel av platserna i fullmäktige.

Sverigedemokraterna får tre platser, men har bara två namn på sin valsedel. Dessutom har den person som står först, meddelat att han hoppar av. Tomma platser således. En redan svår situation för att skapa en fungerande majoritet blir ännu svårare.

De borgerliga partierna, som har 19 platser, skulle kunna fortsätta om de vore sams inbördes. Så är emellertid inte fallet. Centern och moderaterna är i luven på varandra. Så det alternativet är inte troligt.

Socialdemokraterna har pekat ut centern som sin huvudmotståndare. Så vilka koalitioner är möjliga? Som jag kan se det finns det tre möjligheter;

– S+M, ger 23 (ev 22) mandat. Moderaterna kan förlora en plats till miljöpartiet i den slutliga sammanräkningen. Det lär skilja två röster. De två forna huvudmotståndarna riskerar emellertid kraftig intern opposition. Det är alltså ett stort vågspel med risk för svekdebatt.

– S+Fp+Kd, ger 17 mandat. Det räcker inte för en tydlig majoritet. Det krävs ytterligare fyra mandat. V+Mp har dessa mandat. Det är emellertid tveksamt om en sådan bred koalition är politiskt möjlig. Det finns stora skillnader till exempel inom det sociala området, bland annat när det gäller synen på att låta vinstdrivna företag etablera sig inom hemtjänsten.

– S+V+Mp, ger också 17 (ev 18) mandat. Det räcker heller inte fullt ut. Men med en splittrad opposition och frånvarande sverigedemokrat(er) skulle det vara möjligt att regera ändå. I nämnder och styrelse blir det 5-5, respektive 6-6 förutsatt frånvarande sverigedemokrat, och en röd-grön ordförande som fäller avgörandet vid voteringar.

Det sistnämnda vore bäst för socialdemokraterna — om man har tänkt uppfylla sina vallöften. Framför allt tror jag det vore bra för Söderköpings utveckling till en modern välfärdskommun om det röd-gröna alternativet blir verklighet.

Kopiera länk