Björns blogg

Dyra hälsokontroller fortgår på privat vårdcentral.. Blogg Björn Grip

250px-Stethoscope-2Hälsokontroller är helt meningslösa. En ny stor undersökning visar att de inte har någon effekt alls på dödlighet och sjuklighet. Trots det fortsätter Medicinskt centrum i Norrköping att erbjuda dem.

Hälsokontroller är helt meningslösa. En ny stor undersökning visar att de inte har någon effekt alls på dödlighet och sjuklighet. Trots det fortsätter Medicinskt centrum i Norrköping att erbjuda dem.

Ovanstående är ett citat ur dagens (må 7/10) Norrköpings Tidningars huvudnyhet. Det är bra att tidningen lyfter fram detta. Inne i tidningen har reportern Marianne Odelius fått rejält utrymme för en vidareutveckling av ämnet.

– Det finns inte några som helst vetenskapliga belägg för att hälsoundersökningar har effekt på hälsoläget, inleder hon i ingressen, med hänvisning till Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

En mellanrubrik lyder ”Kostar mycket pengar”. Efter den här genomgången (av SBU) är det uppenbart att det vore viktigare att lägga pengarna på annat, fortsätter reportern, med hänvisning till den utredare som hållit i granskningen.

En annan mellanrubrik lyder ”Tjänar på besöken”. I en intervju med överläkaren Bengt Janzon, medger denne att ett viktigt motiv för att den privata vårdcentralen fortsätter med undersökningarna är att man tjänar pengar. Detta trots att man är medveten om att man snarare väcker mäniskors oro, än att skapa förutsättningar för bättre hälsa.

Så kan man konstatera att vinstintresset är överordnat människors behov av vård och att resurser allokeras fel, d v s leder till att pengar inte används för att tillgodose viktiga vårdbehov. Dyrbar läkartid dras till meningslösa – ibland direkt skadlig verksamhet – i stället för att användas i enlighet med hälso- och sjukvårdslagens målparagraf.

Tack NT, och Marianne Odelius för ett avslöjande reportage. Mer sådant!

Björn Grip

Vänsterpartiet Söderköping

Kopiera länk