Björns blogg

Medeltidsdagarna – en succé … Blogg från Björn Grip

 riddarparad2Söderköping har skapat en institution! Medeltidsdagarna heter det, och för 8:e gången(?), genomfördes dessa dagar nu i helgen, månadsskiftet augusti-september. Det är imponerande att se vilken familjetillvänd folkfest det har blivit. Marknader och aktiviteter har också en omisskännlig koppling till medeltiden.

Framför har Söderköpingsborna tagit till sig denna sensommaraktivitet och är delaktiga på många olika sätt. Väldigt många har skaffat eller själv sytt dräkter som är knutna till den epok som visas upp, senmedeltid. En mängd människor lägger också ner ett stort ideellt arbete. Det kan handla om att laga mat, eller att torka upp hästspillning och på annat sätt fungera som renhållningsarbetare. Eller att vara trafikvakt, hälsa välkommen och ta upp inträde till de många aktiviteter som äger rum. Gycklare, tornérspel, musikevenemang, teater, föredrag finns runt om i staden. Allt fler människor från andra håll i Sverige tycks också ha upptäckt Söderköpings Medeltidsdagar. De som kommer utifrån blir allt fler.

Det här är en institution som har vuxit fram tack vare engagerade medarbetare i staden, inte minst inom kultur och informationssektorn. Men också genom att stans näringsidkare och restauranger ställer upp.

Politiskt finns det en glädjande uppslutning kring detta evenemang, och alla gläds åt publiktillströmning och positiv respons. Är det något man skulle önska inför kommande Medeltidsdagar är det dock att innerstaden blev avstängd för allmän trafik. Tyvärr är det alltför många som inte ser de försynta trafikvakterna som försöker leda trafiken till de förhållandevis rymliga parkeringsplatser som finns vid Nyströmska skolan, uppe vid kanalen och på andra håll. Här krävs en uppstramning! Låt oss ändå glädjas åt den framgång och det samarbete som visar sig möjligt, nu för åttonde gången.

Söderköping, den 1 september 2013

Björn Grip

Kopiera länk