Vänsterpartiet Söderköping

Ungdomsarbetslösheten i focus vid budgetdebatt . Juni 2013

BARNFATTIGDOM

Ungdomsarbetslösheten i focus vid budgetdebatt

Söderköpings budgetfullmäktige 19/6, blev en livlig debatt främst kring ungdomsarbetslösheten. Vänsterpartiet och socialdemokraterna pressade Magnus Berge, (c) kommunstyrelseordförande, och Stefan Pettersson, (m) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bland annat fick majoriteten stå till svars för att det saknas chef/handläggare på den omorganiserade arbetsmarknadsenheten. Trots att förvaltningsledningen inom den tekniska förvaltningen markerat att man inte kunde frågorna, eller ansåg sig kunna prioritera en arbetsmarknadsenhet, blev beslutet att denna enhet skulle tillhöra den tekniska nämndens ansvarsområde. Detta var förmodligen mera betingat av att dela upp ansvarsområden mellan borgarnas olika partier och deras företrädare, än av omsorg om arbetsmarknadsverksamheten och hotet av en växande ungdomsarbetslöshet.

Borgarna ovetande

Magnus Berge och Stefan Pettersson kunde inte heller svara på vänsterns frågor om hur många ungdomar som hoppat av från skolan och som inte anser det lönt att registrera sig på arbetsförmedlingen – en viktig grupp som riskerar att hamna utanför i en gråzon av svartjobb, kriminalitet och försörjningsstöd.

När sedan Sonnie Knutling, sossarnas gruppledare och facklig LO-funktionär kunde berätta att 208 ungdomar i Söderköping mellan 16-29 år finns helt utanför såväl utbildning som arbetsförmedlingens statistik och åtgärder, blev Magnus Berge svarslös, och kunde endast tacka för värdefulla upplysningar.

Vuxenutbildningen

Den borgerliga majoriteten nämnde inte heller vuxenutbildningens roll i sina inledningsanföranden, vilket vi i oppositionen kritiserade, i synnerhet som den hittills fått spela en undanskymd roll i kommunens verksamheter. Nu presenterade Stefan Pettersson emellertid att det blir ett samarbete med Valdemarsvik kring vuxenutbildningsfrågor. Den rödgröna majoriteten i ”Viken” har ägnat vuxenutbildningen betydligt större uppmärksamhet än vad borgarna har gjort hos oss i ”Sörping”.

Vi i vänstern hade lagt konkreta förslag mot arbetslösheten:

– om generationsväxling bland kommunens åldrande kader med stöd av statligt stöd,

– stöd till körkortsutbildning för elever på vård och lärlingsutbildningarna i gymnasiet,

– fler sommarjobb för ungdomar mellan 16-18 år.

Sossarna hade också bra och konkreta förslag:

– praktikgaranti för vårdlinjens elever,

– Så kallad ”Dag ett” verksamhet – det vill säga ett ansvar för kommunen att från ”dag ett” i en arbetslöshetsperiod se till att ungdomar får vettig sysselsättning.

Sammantaget blev det en ganska avslöjande debatt, där borgarna stod nakna när det gäller konkreta förslag mot en växande ungdomsarbetslöshet, detta trots att alla partier – åtminstone ”med läpparnas bekännelse” – ansåg att detta är en helt avgörande fråga för att skapa ett fortsatt bra Söderköping.

Söderköping, den 19 juni 2013

Björn Grip

Kopiera länk