Motion…..Rätt till heltid
Rätten till heltidsarbete är en central fråga för jämställdheten mellan kvinnor och män. Cirka 70 procent av dem, som arbetar deltid är kvinnor och det är i stor utsträckning ofrivilliga deltider (SCB 2012). Den vanligaste orsaken till kvinnors deltidsarbete är att arbetsgivaren inte erbjuder heltid.
Vänsterpartiet menar att det ska vara möjligt för alla som arbetar att försörja sig på sitt arbete. För den som är hänvisad till att jobba deltid är det ofta omöjligt att klara sin egen och eventuella barns försörjning. Deltidsarbete innebär inte bara mindre pengar i lönekuvertet varje månad. Deltidsarbetare har också sämre utvecklingsmöjligheter i arbetet, sämre löneutveckling och lägre ersättning från socialförsäkringarna, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet. Vidare kan det bli svårt att få banklån, teckna hyreskontrakt och så vidare med bara en deltidslön. I praktiken leder detta till att den som arbetar deltid ofta blir ekonomiskt beroende av en partner. Värst är det självfallet för ensamstående föräldrar med barn, av vilka majoriteten är kvinnor.
Det ofrivilliga deltidsarbetet drabbar främst kvinnor inom vård, omsorg, restaurang och handel. I branscher där majoriteten av de anställda är män har det under lång tid varit möjligt att organisera arbetet utan någon större omfattning av ofrivillig deltid. Det måste rimligtvis vara möjligt även inom kvinnodominerade branscher.
Som kommun ska vi föregå med gott exempel. Vår kommun har därför ett stort ansvar som arbetsgivare för att de anställda ska ha möjlighet att arbeta heltid om de önskar.
Vi har tidigare motionerat om detta, och då fått svaret att alla anställda inom äldreomsorg och hemtjänst successivt kommer att få den arbetstid man önskar. Det kan synas tillfredsställande. I själva verket är det bedrägligt. Många anställda kvinnor har säkert svarat utifrån sin nuvarande situation och då gått med på deltidsanställningar med olika procentsatser, ofta 75 procent, d v s 6 timmars arbetsdag. Det är den tid som man orkar med hänsyn taget till arbetsbelastning på jobbet och i hemmet särskilt när man har barn. Situationen kan emellertid ändras och då är det angeläget att ha möjlighet att ändra sin sysselsättningsgrad. Därför är det viktigt att utgångspunkten är erbjudanden om anställningar på heltid, något som är legio för manliga anställda.
Ett annat problem som blivit vanligare är så kallade delade turer, d v s arbete på morgon och förmiddag, längre ledighet mitt på dagen och därefter ett ytterligare pass eftermiddag/kväll. Ofta går det inte att utnyttja ledigheten mitt på dagen, vilket innebär långa arbetsdagar. Denna för arbetsmiljön negativa utveckling på arbetsmarknaden, vanligast inom äldreomsorg, hemtjänst och kollektivtrafik, bör därför snarast brytas. Ett steg på vägen för att undvika delade turer är att uppfylla socialstyrelsens normer när det gäller personaltätheten.
Med hänvisning till ovanstående föreslår vi fullmäktige besluta:
– Att alla kommunalt anställda ska ha anställningsbevis på heltid,
– Att alla kommunalt anställda, som önskar deltid, ska ha rätt att ansöka om och gå ned i arbetstid under den tid de önskar,
– Att alla tjänster som utlyses i kommunen ska vara på heltid, med möjlighet att gå ner i tid för den som så önskar,
– Att tjänster med så kallade delade turer successivt avvecklas i samband med att socialstyrelsens rekommendationer för personaltäthet inom äldreomsorgen genomförs.
Söderköping, den 14 april 2013
För Vänsterpartiet
Bernt Schneider Christina Larsson Marja Bergström Björn Grip