Motioner

Motion om Jämställd snöröjning

Söderköping. kväll 27 febr. 2011Karlskoga blev först med jämställd snöröjning. Nu uppmanar SKL Sveriges kommuner att följa efter. Och vi i vänsterpartiet i Söderköping, som har fler motioner om snöröjning liggande, motionerar nu även om – jämställd snöröjning.

Karlskoga blev först med jämställd snöröjning. Nu uppmanar SKL Sveriges kommuner att följa efter. Och vi i vänsterpartiet i Söderköping, som har fler motioner om snöröjning liggande, motionerar nu även om – jämställd snöröjning.

Jämställd snöröjning innebär att i första hand ska gång- cykel, busshållplatser och kollektivtrafikstråk plogas. Föräldrar med barnvagnar, äldre med rullatorer och käppar och rullstolsbundna är mest utsatta och beroende av att snöplogningen är tidigt ute. Bilar kan ta sig fram i någon decimeter snö, men det är betydligt svårare att ta sig fram på oplogade trottoarer, i synnerhet med barnvagn eller rullator. Man kan ju undra varför det är så att bilarna alltid ska gå först – speciellt i de lite finare kvarteren. Också kvinnor tar bilen till jobbet, men många fler är de kvinnor som traskar till dagis och skola med barnvagn eller cykel och sedan tar kollektivtrafiken till jobbet.

I Söderköping är det helt omöjligt att gå på trottoarerna efter snöfall tidiga morgnar. Ibland kan det ta flera dagar efter snöfall innan trottoarerna är rena igen. Plogbilarna plogar gatorna i centrum och all snö plogas först upp på trottoarerna och får ligga länge. Här har det betydelse att fastighetsägarna ansvarar för snöröjningen på trottoaren utanför den egna fastigheten. Detta resulterar ofta  i att snön fryser fast på de gång- och cykelstråk där människor ska ta sig fram. Det enda ställe man kan ta sig fram är mitt i gatan utan risk för benbrott.

Vänsterpartiet vill att Söderköping ska ta efter Karlskoga när det gäller snöröjningen. Vi föreslår därför fullmäktige besluta,

–  att göra en omprioritering av snöröjningen så att gång- cykel- och busshållplatser prioriteras,

–  att uppdra åt tekniska nämnden att utarbeta konkreta förslag när det gäller prioriteringar och ambitionsnivå för snöröjningens olika delar.

 

För Vänsterpartiet i Söderköping

Brent Schneider                                 Christina Larsson

Marja Bergström                                 Björn Grip

 

 

 

 

 

 

Kopiera länk