Motioner

Motion …. – Begränsning av fyrverkerier och smällare

FyrverkeriFyrverkerier och smällare är ett tvivelaktigt ”nöje” som breder ut sig allt mer, såväl i tid som rum. Konsekvenserna vid frekventa tidpunkter som Nyårshelg och Valborgsmässotid innebär oro och rädslor för djur och människor.

Fyrverkerier och smällare är ett tvivelaktigt ”nöje” som breder ut sig allt mer, såväl i tid som rum. Konsekvenserna vid frekventa tidpunkter som Nyårshelg och Valborgsmässotid innebär oro och rädslor för djur och människor.

Inte minst vid Valborg, i slutet av april och början av maj, är fyrverkerier ett stort problem i naturen. Det är en tid då djur- och fågelliv är speciellt känsligt, etablering av revir och parningslekar pågår, och dessa är beroende av harmoni i natur och miljö.

De kommersiella intressena skapar incitament för efterfrågan och därmed en ökad användning och utbredning i tid av fyrverkeripjäser. Kommunen har dock möjligheter att begränsa användningen genom utformningen av den lokala ordningsstadgan, men även på andra sätt.

Det finns naturligtvis möjligheter att ta upp frågan med polisledningen, likväl som görs i samband med helger och avslutningsceremonier i skolorna, då det gäller att förebygga och stävja ungdomsfylleri och bråk.

Med hänvisning till ovanstående vill vi fråga kommunstyrelsens ordförande, Magnus Berge:

–          Är du beredd att ta initiativ till en översyn av den lokala ordningsstadgan i akt och syfte att begränsa användandet av fyrverkerier och smällare, i synnerhet i anslutning till Valborg?

–          Kan du tänka dig att ta upp frågan med Polismyndigheten om hur man praktiskt ska förebygga och stävja missbruket samt hantera överträdelser?

Söderköping, den 14 januari 2013

Bernt Schneider                         Christina Larsson                        Marja Bergström                        Björn Grip

Kopiera länk