Björns blogg

Sänkt restaurangmoms gav inte nya jobb . Blogg från Björn Grip

31 mars . gatuståndI Dagens Arenas ledare, idag 8 januari, redovisas att regeringens sänkning av restaurangmomsen inte gav 5000 nya jobb.

Detta tvärtemot vad som redovisats av alla större media, inklusive Sveriges Television och Sveriges Radio. Siffran 5000 är hämtad från ett pressmeddelande från branschorganisationen Visita. Organisationen gör ett stort nummer av att momssänkningen i sig skapat nya jobb.

På en direkt fråga från Dagens Arena visar det sig emellertid att ökningen av antalet anställda i restaurangbranschen var lika stor mellan 2010 och 2011, innan momssänkningen, som mellan 2011 och 2012 efter momssänkningen.

Samtidigt som momssänkningen har dessutom många andra faktorer verkat för en ökning av branschens verksamhet:

– ett ökat antal utskänkningstillstånd, befolkningstillväxt, mer pengar till privat konsumtion och fler arbeten som subventioneras direkt av Arbetsförmedlingen. Det är alltså långt ifrån troligt att sysselsättningsökningen inom branschen beror på momssänkningen. Det är anmärkningsvärt att Rapport, Aktuellt och Ekot – okritiskt, och utan belägg – Ekoar ut branschens pressmeddelande.

Momssänkningen är ytterligare ett exempel på orättvis omfördelning. Det är den rikare delen av befolkningen som vill ha hjälp att renovera, hjälp att städa, hjälp att hämta och läsa läxor med barnen. Nästan en fjärdedel av restaurangbesöken görs av den rikaste tiondelen av befolkningen. Samma grupp står för drygt 60 procent av rutavdragen.

Det verkliga syftet med momssänkningar och avdrag är att sänka skatten. Privat konsumtion styrs inte av behov utan av efterfrågan, i motsats till den skattefinansierade offentliga verksamheten, som når hela befolkningen, ofta efter behov.

Det är få jobb som skapas, men en stor omfördelning av resurser som pågår. Det är de siffrorna och sambanden som nyhetsrapporteringen borde handla om, avslutar Mikael Feldbaum sin ledare i Dagens Arena.

Det är bara att hålla med, tacka för en bra ledare och försöka sprida den så långt möjligt!

Söderköping, den 8 januari 2013

Björn

Kopiera länk