Upphandling – ett ideologiskt projekt för borgarna i Söderköping
Mer än 30% dyrare tekniska tjänster, utökad byråkrati och tvister om vad som egentligen ingår i entreprenaderna. Det var huvudpunkterna när Mikael Botvidsson, chef för den tekniska förvaltningen, igår för Söderköpings fullmäktige presenterade den utvärdering av upphandling av tekniska tjänster som Sonnie Knutling, (s), hade begärt. Trots dessa besvärande nackdelar har tydligen den borgerliga alliansen i Söderköping bestämt sig för att fortsätta med entreprenader när det gäller gator, vägar, renhållning, parkskötsel med mera.
Det var åtminstone kontentan av kommunstyrelseordföranden Magnus Berges svar på min fråga om det inte vore rimligt att det blev en ny principdiskussion i fullmäktige om entreprenadernas vara eller icke vara. Visserligen avvisade han inte helt eventuella propåer om en ny diskussion, men han deklarerade samtidigt som sin uppfattning att han i grunden har en positiv inställning till att upphandla entreprenader. Detta utan att ge någon underbyggd argumentering. Slutsatsen måste bli att för Magnus Berge är upphandling och privata entreprenader en ideologisk fråga där fördyringar och ständiga tvister om vad som ingår i entreprenaden upptar alltför mycket dyrbar tid för kommunens ledande tjänstemän.
Det är bedrövligt att ideologiska låsningar förblindar normalt kloka och pragmatiska personer. Eller är detta ett kompromissens offer gentemot moderaterna för att få sitta kvar som kommunstyrelseordförande? Frågan om upphandlingar och entreprenader som huvudspår i den kommunala verkligheten lär återkommer. Berge kan vara säker på att åtminstone vänsterpartiet återkommer i den frågan!
Söderköping, den 6 september 2012
Björn Grip (v)
Igår tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige