Björns blogg

Dukat bord för privat vårdcentral i Söderköping

Häromsistens när jag gjorde ett besök på vårdcentralen konstaterade jag att två av läkarna är på väg bort. Marcel, som är min ”husläkare”, fanns inte längre tillgänglig. Jag förstod senare att han redan har slutat. Isabel, som jag fick träffa istället och som jag träffat tidigare för två år sedan, berättade att hon också sagt upp sig för att börja jobba på Kneippen i Norrköping.

Jag blev förvånad, eftersom hon tidigare sagt att hon hoppades få fast jobb på vårdcentralen och det borde finnas goda chanser, eftersom flera av de seniora läkarna är på väg in i pensionsåldern.

Jag har sedan fått höra, att vårdcentralen inte tänker nyrekrytera. Spekulationen blir ju att man från landstingets vårdcentral anpassar sig till situationen med Geria Cares etablering. Frågan är om det är på eget initiativ, av rädsla för att hamna i en ekonomiskt besvärlig situation, om patientunderlaget skulle svikta? Eller är det till och med så, att det kommer direktiv från högre ort att man ska anpassa sig för att ge möjlighet för ytterligare en aktör – Geria Care.

Oavsett vilket är det beklämmande. Söderköpingsborna får sämre tillgänglighet och kontinuitet i sin vård på landstingets vårdcentral. Konsekvensen lär bli missnöje. Och den privata vårdcentralen kan stiga in på arenan som hjältar som räddar vårdsituationen.

Så kan det gå till för att skapa missnöje med offentlig vård och därmed grogrund för privata etableringar. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta.

Söderköping, den 8 maj 2012

Björn Grip (v)

Kopiera länk