Björns blogg

Söderköpings borgerliga majoritet sviker i nattisfrågan…Blogg från Björn Grip!

Barn- och utbildningsnämnden tog ett ”icke- beslut” om barnomsorg på obekväm arbetstid igår, den 28 mars. Bedrövligt att det ska vara så svårt att komma vidare. Borgarna är villrådiga och förvaltningen vågar inte göra något förrän det kommer klara direktiv och tydliga anvisningar om var pengarna ska tas.

Förslaget till beslut var absurt med alla sina förbehåll:

Nämnden föreslås besluta att ge i uppdrag till förvaltningen att vid anmält behov undersöka möjligheten att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid och om möjligt erbjuda plats.

Min första tanke som också ledde till att jag hov upp min röst och föreslog att förvaltningen ska ges i uppdrag att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid från och med den 1 augusti 2012. Tyvärr fullföljde jag inte genom ett formellt yrkande. Förvaltningschefen ”hotade” med att om vi inte får pengar så får det konsekvenser för andra barnomsorgsverksamheter. Jag skulle inte ha gett mig, tvärtom hade det kunnat lett till en riktigt intressant situation om det skulle ha gått igenom, vilket i och för sig inte var realistiskt. Men tänk om! Då hade vi tvingats diskutera var vi skulle ta pengarna. Inte så svårt för mig och inte heller för sossarna. Det hade blivit ett avskaffande av vårdnadsbidraget. Nu blev det inget förslag, än mindre en majoritet för min principiella hållning. Jag accepterade ett förslag som Mattias Ravander (s) presenterade som innehöll två att-satser:

Nämnden föreslås besluta,

– Att ge i uppdrag till förvaltningen att vid anmält behov undersöka möjligheten att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid och erbjuda plats

– Att uppdra till förvaltningen att skyndsamt komma med förslag till en permanent lösning på behovet att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid.

Beslutet blev också ett enigt förslag i enlighet med sossarnas förslag. Men jag tror inte frågan kom närmre en lösning. Borgaralliansen bromsar och är förmodligen oense om hur viktig frågan är. Förvaltningen vill inte ta i frågan förrän det kommer tydliga riktlinjer och pengar från kommunstyrelse och fullmäktige. Under tiden får Olga och andra ensamstående föräldrar fortsätta att vänta på att självklart kunna kombinera jobb och barnomsorg. Inte för att det hade betytt något i sak om jag vidhållit mitt yrkande, men det hade åtminstone varit en utgångspunkt för att driva på i frågan och skapa mer debatt. Vi får se om det kan bli en kritisk insändare i stället.

Söderköping, den 29 mars 2012

Björn Grip

Kopiera länk