Björns blogg

Tack Kerstin Hildebrand

Idag är upprördheten stor över Carema och andra profitmaximerande riskkapitalbolag som härjar  inom äldreomsorg, vård och skola.

Idag är upprördheten stor över Carema och andra profitmaximerande riskkapitalbolag som härjar  inom äldreomsorg, vård och skola.

Idag är det lätt att hitta proselyter som tycker det är förfärligt att det går att tjäna pengar på människors behov av vård, omsorg och skola.

Men det är inte länge sedan vänsterpartiets kommunalråd Kerstin Hildebrand fick utstå spott och spe  för att hon vägrade att lägga sig platt för krav på ”valfrihet” inom äldreomsorgen. Kerstin stod på sig, och fick med sig den styrande majoriteten i Norrköping. Nu visar det sig att de flesta äldre för det första inte vill välja, och framför allt drar sig för att välja om. Den viktigaste kvalitén i äldrevården är kontinuitet i kontakten med personalen. Vidare har det visat sig att äldre i kommunala vårdboenden är mer nöjda än de som ”hamnat i privata vårdboenden.  I Göteborg, till exempel, är man mer nöjda med sitt äldreboende än sina generationskamrater i Stockholm, där Carema har 50% av ”marknaden” och där 70% av äldreboendena är privata idag.  I likhet med Göteborg har Norrköping avstått från att låta LOV – lagen om valfrihet i äldreomsorg – leda
till en ohämmad upphandling och privatisering
Det ska Kerstin Hildebrand ha kredit för.                                                                                                                                                               Utan henne tror jag inte att den röd-gröna majoriteten orkat stå emot en högljudd opposition. Det är också intressant att såväl den borgerliga oppositionen som dess uppbackare på ledarsidan i den borgerliga Norrköpings Tidningar har tystnat i sin kritik och sitt ständiga propagerande för LOV.

Söderköping,
den 16 november 2011

Björn Grip

Kopiera länk