Björns blogg

Succé

                          

Att samla namn för att få kvar en bank med kontanter i vår lilla stad blev en succé.

Nu frågar folk på gatan vad som händer.

Människor är intresserade. Även om man är klentrogen om möjligheterna att nå framgång så tycker man att det var ett bra initiativ med en namninsamling.

Men något har faktiskt hänt.

Uppvaktningen på Valdemarsviks sparbank – där vi fick träffa bankdirektören Håkan Eriksson och styrelseordföranden Krister Steen – var lyckad, även om ledningen naturligtvis inte kunde lova en etablering på direkten. Man lovade emellertid att frågan kommer att diskuteras seriöst i styrelsen.

Men det är inte det enda som har hänt.

I lördags kunde vi läsa att Handelsbanken överväger att ge möjlighet till att sätta in och ta ut pengar på sitt bankkontor i vår stad. Häromdagen gick några av våra namninsamlare in på Swedbank och den lokale chefen Göran Bergort. Han tog sig tid en hel timma att lyssna på argumenten för att bibehålla kontanthanteringen även om han fortfarande anser att det inte är nödvändigt längre.

Så har ändå bankerna tvingats att reflektera över om det trots allt är långt kvar innan kontanterna försvinner som betalningsmedel. Och så länge detta är fallet finns det behov av kontanthantering i bankerna för att transaktioner och handel ska fungera smidigt.

Hur gör vi då för att komma vidare?

Ett sätt kan vara att kommunledningen ställer krav på kontanthantering vid upphandling av kommunens lönehantering. I en interpellation, som vänsterpartiet idag lämnar in, ställs just denna fråga till kommunstyrelsens ordförande, Magnus Berge.

Det ska bli spännande att höra hans svar och den därpå följande diskussionen.

Söderköping, den 24 oktober 2011

Björn Grip

Kopiera länk