Björns blogg

Nominera Ohly till EU-parlamentet

Lars Ohlys period som partiledare är slut i och med kongressen i januari 2012. 

Lars Ohlys period som partiledare är slut i och med kongressen i januari 2012. 

Men det vore synd om han försvinner från politiken. Hans förmåga att engagera och övertyga behövs. En plattform och roll för honom vore rollen som EU-parlamentariker.

Jag tillhör dom som anser att Lars Ohly fungerade bra som partisekreterare. Men perioden efter Gudruns Schymans avgång blev inte bra. Övergångslösningen med Ingrid Burman och Ulla Hoffman i ett delat ledarskap var inte lyckosam och Ohly har ett stort ansvar för denna period. Spelet i samband med formerandet av partiledningen och svårigheterna att samla partiet blev inte lyckat och ledde till att partiet tappade många medlemmar och ännu fler som tappade lusten.

Det var därefter ingen lätt uppgift för en nyvald Ohly att som partiledare samla partiet. I synnerhet som han dessutom gjorde ett avgörande misstag genom att bekänna sig till kommunismen. Det blev ödesdigert och den förändringsprocess av partiets identitet som påbörjats under Gudrun och partiledningen runt henne – inklusive Ohly – stagnerade. Partiet uppfattades – mycket genom att kommuniststämpeln kletade ner vårt parti – som hopplöst doktrinärt och gick att misstänkliggöra som icke demokratiskt.

Ohlys har emellertid många kvaliteter. Hans engagemang och intresse är mycket knutet till internationella frågor. Han har en dokumenterad kompetens inom breda politikområden, inte minst utrikes- och säkerhetsfrågor, och han är en bra talare. Det är viktigt att detta tas tillvara.

Eva-Britt Svensson har varit en duktig EU-parlamentariker och gjort uppmärksammade insatser, inte minst inom det kvinnopolitiska området. Hon är emellertid inne på sin andra femårsperiod och det är en slitig tillvaro att vara EU-parlamentariker om man arbetar seriöst. Jag är inte säker på att hon vill och orkar vara vårt ledande namn ytterligare en period. Av det skälet anser jag att det är viktigt att hitta ett bra alternativ/komplement till Eva-Britt. Därför är det viktigt att nominera Lars Ohly på en framträdande plats när nästa val till EU-parlamentet om något år ska genomföras.

Söderköping,
den 12 augusti 2011

Björn Grip

Kopiera länk